Яке значення має свічка, яку віруючі запалюють перед іконами в храмі?
  • Втр, 17/12/2013 - 10:17

ПИТАННЯ: Яке значення має свічка, яку віруючі запалюють перед іконами в храмі?

ВІДПОВІДЬ: Запалюючи свічку перед образом, ми супроводжуємо цей жест молитвою до Господа або молитвою про заступництво Богородиці і святих, і продовжуємо нашу молитву: полум'я свічки символізує цю безперервність молитви. Іноді, зайшовши в храм, ми хотіли б залишитися в ньому на якийсь час, але не можемо: тоді, запалюючи свічку, ми ніби залишаємо її на знак нашої молитовної присутності.

Крім того, запалена свічка означає визнання віри: ми залишаємо цей знак, даємо свідчення нашої віри, щоб спонукати інших до молитви і віри.

Запалена свічка означає також прохання, звернене до Господа, про якісь особливі ​​ласки, про благословення і захист. Як правило, запалюючи свічку, ми залишаємо невеличкий внесок – це наша маленька особиста пожертва, яка покликана нагадувати нам, що кожна молитва, кожне прохання про допомогу Господа повинне супроводжуватися і справами. Молячись за отримання благодаті, ми повинні своїм життям і справами бути налаштовані до отримання цієї благодаті. Залишаючи пожертву, ми позбавляємо себе чогось, віддаючи це Господу. Але, зрозуміло, ми запалюємо свічку і залишаємо пожертву не в обмін на отримання благодаті, - яка у багато разів перевищує і наші очікування, і наші пожертви, – а на знак нашої надії на Господа, на знак нашого шанування Пресвятої Діви Марії і святих, до заступництва яких ми звертаємось. Ласки, які дає нам Господь, багаторазово перевершують те, про що ми просимо, – хоча іноді це стає очевидним не відразу.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va