Які обов’язки спільноти віруючих під час Sede Vacante та Конклаву?
  • Пон, 11/03/2013 - 11:56

В дні, що настали після зречення Папи Бенедикта XVI, чекаючи на обрання його наступника, часто чуємо про обов’язки, про відповідальність тих чи інших людей в Церкві, як от кардиналів-виборців, камерленга, Кардинальської Колегії, тощо. Ці різні обов’язки, як вже неодноразово згадувалося, описані в Апостольській Конституції блаженного Папи Івана Павла ІІ Uniiversi Dominici Gregis, якою регулюється життя Церкви в період Sede Vacante.

Але не тільки на кардиналах і на працівниках Римської Курії лежить відповідальність за справи Церкви. У згаданій Апостольській Конституції законодавець описав також те, що повинна робити вся церковна громада в цей важливий в житті Церкви період.

Так, у 84-му пункті читаємо, що «під час Sede Vacante, а особливо в період, коли відбувається обрання Наступника святого Петра, Церква, особливим чином з’єднана зі своїми священними пастирями, особливо – з кардиналами-виборцями Вселенського Архиєрея, просить в Господа Бога нового Папу, як дар Його доброти і провидіння. В дійсності, за прикладом первісної християнської громади, про яку йде мова в Діяннях Апостолів, Вселенська Церква, духовно єднаючись з Марією, Матір’ю Ісуса, повинна однодушно перебувати на молитві. Таким чином, обрання нового Папи не буде актом, відокремленим від Божого люду, таким, що стосується лише Колегії виборців, але, в певному значенні, буде дією всієї Церкви. Тому наказую, щоб в усіх містах та інших місцях, принаймні в тих найвідоміших, як тільки стане відомо про вакантність Апостольського Престолу... слід звершити смиренні та настійливі молитви до Господа Бога, щоб просвітив дух виборців та вчинив їх згідними в їхньому завданні, за те, щоб здійснилося швидке, однодушне та плідне обрання, як цього вимагає спасіння душ та добро всього Божого люду».

Окремими словами законодавець звертається до кардиналів, які з огляду на вік втратили право брати участь у Конклаві. «З огляду на дуже особливий зв’язок з Апостольською Столицею, накладений кардинальським пурпуром – читаємо у 85 пункті Апостольської Конституції Uniiversi Dominici Gregis, – вони повинні стати провідниками Божого люду, зібраного, зокрема, в Папських базиліках міста Риму та в інших місцях культу інших місцевих Церков, щоб неустанною та інтенсивною молитвою, особливо під час виборів, випросити у Всемогутнього Бога допомоги і світла Святого Духа, необхідних для співбратів-кардиналів, беручи, таким чином, дійсну та дієву участь в нелегкому завданні подбати про Пастиря для вселенської Церкви».

Джерело: Радіо Ватикан