Якими якостями повинен відзначатись сповідник
  • Птн, 02/03/2018 - 22:10

Слід виховувати священиків, щоб вони не були функціонерами Святих Таїнств, тобто зосередженими на собі самих у своєму юридичному та богословському формалізмові, але – служителями Бога та Його милосердя. Такими словами монсеньйор Кшиштоф Юзеф Никєль, регент Апостольської Пенітенціарії, в інтерв’ю для ватиканського щоденного видання «l’Osservatore Romano» пояснив цілі, які перед собою ставить уже 29-й з черги щорічний курс сповідництва, який відбуватиметься у Ватикані від 5 до 9 березня 2018 р.

Продовжуючи тему завдань курсу, призначеного для нещодавно висвячених священиків та семінаристів з різних країн світу, представник Апостольської Пенітенціарії зазначив, що однією із цілей є належно приготуватись до непростого і дуже відповідального завдання, яке на них чекає, я саме до уділення Святого Таїнства Покаяння. Звершення цього Таїнства вимагає відповідного богословського, юридичного та душпастирського приготування, адже як неодноразово на це звертав увагу Папа Франциск, тут імпровізувати не можна. Ціль вищезгаданого курсу не є зробити вклад у формування священика-функціонера Святих Таїнства, але – Божого служителя, за посередництвом якого ті, які приступатимуть до Святого Таїнства Примирення, зможуть доторкнутись величі Божого милосердя та вийти із сповідальниці заспокоєними і сповненими ще більшого довір’я до Господнього милосердя.

Далі журналіст попросив розповісти про головні теми, які піднімаються під час цього курсу. На що монсеньйор Кшиштов відповів, що виклади промовців ґрунтуються на канонічних, богословських та душпастирських аспектах уділення Святого Таїнства Покаяння, як також розглядають компетенції Апостольської Пенітенціарії в питаннях зарезервованих гріхів та інше, як наприклад, в яких випадках і в який спосіб слід звертатись до вищезгаданого трибуналу Апостольської Столиці. Однією із тем буде також опанованість злим духом. Пенітенціарія запросила виголосити доповідь на цю тему одного екзорциста, щоб дати сповідникам у руку необхідні засоби для розрізнення таких симптомів у людях, які приходять до них сповідатись.

«Отож, якими якостями повинен відзначатись кожен сповідник?» – поставив наступне запитання журналіст. На що представник Апостольської Пенітенціарії відповів: «Папа Франциск постійно вказує на поведінку прийняття, близькості та лагідності, якою священнослужителі повинні керуватися у своїй душпастирській діяльності за прикладом милосердного Батька».

Зокрема, добрий сповідник, як справжній приятель Ісуса Христа, повинен бути людиною молитви, особливо молячись за тих людей, що шукають примирення з Господом. Він повинен возносити молитву до Бога також за те, щоб отримати дар усвідомленя, що він теж є грішником і що саме він є тим, хто перший потребує Божого прощення і хто першим його отримав; щоб бути здатним зрозуміти болі інших людей. По-друге, добрий сповідник – це людина Духа, людина розпізнавання та співчуття. Святіший Отець пригадує, що священик покликаний до покірного слухання Божої волі, адже в уділенні Святого Таїнства Покаяння він не є господарем, але служителем, тобто слугою. І на закінчення, добрий сповідник – це євангелізатор; адже нема правдивої євангелізації без зустрічі з милосердям, що є справжнім обличчям Господа Бога.

А відповідаючи на наступне запитання, монсеньйор Кшиштоф, серед іншого, підкреслив, що Святе Таїнство Покаяння має фундаментальне значення у духовному житті та у розпізнаванні покликань серед молоді. Іноді, трапляється так, що молода людина саме під час Сповіді усвідомлює до чого її кличе Господь. І Папа Франциск є цього яскравим прикладом, адже у віці 17 років під час Святої Сповіді він почув Божий голос, який кликав його до чернечого життя в Ордені Отців Єзуїтів.

«За кілька днів відзначатиметься п’ята річниця обрання Папи Франциска. Чому тема милосердя є постійно присутньою у його зверненнях?» – запитав журналіст. На що представник одного із трьох найвищих трибуналів Апостольської Столиці відповів: «Відпущення гріхів є головною місією, яку Ісус довірив Своїм учням. “Як Мене послав Отець, так Я посилаю вас. Ви отримаєте Духа Святого; кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються”, – читаємо у 20-й главі Євангелія від Святого Йоана. В основі цього мандату лежить воля Бога, Який прагне, щоб усі люди спаслися і осягнули вічне щастя. Тому, будучи послідовним навчанню Церкви, від перших днів свого понтифікату, Папа Франциск розсудливо вказав і завжди повторює, що Боже милосердя є пульсуючим серцем Євангелія, а навіть більше, – суттю самого Бога».

При цій нагоді монсеньйор Кшиштоф Юзеф Никєль підкреслив, що на кожному сповідникові лежить велика відповідальність бути видимим образом невидимого Божого милосердя, «каналом передаванням радості вірному, який, отримавши розрішення, не почуватиметься більше придавленим провинами, але зможе насолоджуватись даром визволення, яке у ньому довершив Христос. Господь ніколи не втомлюється нам прощати – цю правду неодноразово пригадував нам Святіший Отець, чим допомагає багатьом людям підвестися та наново розпочати свій шлях на зустріч Господеві.

Регент Апостольської Пенітенціарії також розповів, що завершальним моментом курсу для сповідників буде зустріч у п’ятницю, 9 березня, усіх його учасників із Святішим Отцем.