Яків Кротов: я не вважаю Гундяєва, Чапліна та Алфєєва християнами
  • Птн, 09/01/2015 - 16:00

Відомий російський священик і громадський діяч о. Яків Кротов критично висловився стосовно ситуації, яка складається на Заході в результаті терактів у Франції.

«Мене не захоплює сміливість французів, які вийшли на площу. Французи не виходили на площі ні при Гітлері, ні при Віші, не виходили на площі, коли французькі війська зачищали Малі два роки тому. Їх сміливість і співчуття до чоловіковбиства дуже вибіркові. […]

Варто би було дивитися далі від власного носа. Будівництво в центрі Парижу собору путінської секти - це набагато більша загроза свободі й життю парижан від 10 тис. радикальних ісламістів. Зрозуміло, що парижани не читали зубодробильних проповідей «священика» Дмітрія Смірнова, або «священика» Всєволода Чапліна, не знають про те, що городить на європейських конференціях «митрополит» Алфєєв. Ну що ж… А ці проповіді набагато більш екстремістські і радикальні в нападках на демократію, свободу слова і т.п., ніж будь-які талібанські.Чи розуміють французи, що вже давно Росія в Луганську і Донецьку насаджує режим такого ж духа, який вбив карикатуристів і навіть гіршого? По-людськи я розумію, що загибель своїх французам важливіша від загибелі українців десь там на периферії… Ну тоді вже важайте на себе – ганяючись за меншим злом, ризикуєте стати жертвами більшого. В загальному – менше істерик, а більше здорового глузду.

P.S. Я не вважаю Гундяєва, Смірнова, Чапліна й Алфєєва християнами, не тому, що сумніваюсь у канонічності їхнього хрещення і рукоположення, а тому, що їхня багаторічна праця в царині обґрунтування російського мілітаризму, їх пов’язаність кров’ю, яку проливає путінський режим, змили усяку благодать і всяке хрещення з цих нещасних. Хто в Московській патріархії не трудиться на кривавій ниві - цей для мене православний християнин. Тим не менше, якщо колись зустріну когось з цих панів особисто, буду звертатися до них так, як вони хочуть, щоб до них зверталися. Це принцип мовника, яким я є.» - пише російський священик.