Який світ хочемо залишити після себе?
  • Нед, 12/11/2017 - 21:43

«Який світ хочемо передати тим, які прийдуть після нас, дітям, які тепер зростають? Це питання стосується не лише довкілля. Коли запитуємо себе про світ, який хочемо залишити після себе, то посилаємося, передовсім, на його загальне спрямування, сенс та цінності». Таке питання Папа поставив наприкінці свого слова до представників Форуму Тихоокеанських островів, приймаючи їх у суботу, 11 листопада 2017 року.

Представники цієї міжурядової організації, метою якої є поглиблення співпраці між незалежними державами Тихого океану й представлення їх інтересів на міжнародній арені, цими днями перебували в Римі, де провели зустріч високого рівня щодо проблем регіону та взяли участь в круглому столі в осідку Організації Продовольства й Сільського Господарства ООН (FAO), присвяченому продовольчій безпеці й кліматичним змінам у ньому. З Риму вони відправляться до німецького міста Бонн для участі в Кліматичній конференції ООН COP23.

Святіший Отець зазначив, що Тихоокеанський регіон викликає неабияку стурбованість, зокрема, в населення, яке є уразливим до екстремальних кліматичних та атмосферних явищ, що стають дедалі частішими й потужнішими. Існує також велика проблема підняття рівня води, знищення коралових рифів – «дуже важливої морської екосистеми».

«Причини, які призвели до цієї деградації довкілля, є численними, і на жаль, за чимало з них відповідальність можна покласти на нерозважливу поведінку людини, пов’язану з різними формами визискування природних і людських ресурсів, вплив якого досягає навіть океанських глибин», – сказав Папа, цитуючи свою енцикліку «Славен будь», де також згадується про те, що піднесення рівня води вражає, насамперед, «бідне населення побереж, що не має куди переселитися».

Ця проблема, як зауважив Святіший Отець, пов’язана із глобальним потеплінням, яке обговорюється під час різних міжнародних дискусій, однією з яких є кліматична конференція в Бонні. Він висловив побажання, аби її праці були здатними завжди пам’ятати про «безмежну землю, атмосфера якої є до крайнощів витонченою та делікатною», як її описав один із космонавтів під час спілкування Папи з екіпажем Міжнародної Космічної Станції.

«Ви походите з країн, які щодо Риму розташовані у протилежному кінці планети, але це бачення “безмежної землі” касує географічні віддалі, пригадуючи про необхідність загальносвітового усвідомлення, міжнародної співпраці й солідарності, спільної стратегії, що не дозволять залишатися байдужими перед обличчям серйозних проблем, таких як знищення природного довкілля та здоров’я океанів, пов’язане із загальнолюдською та соціальною деградацією, яку переживає сучасне людство», – сказав Глава Католицької Церкви, вказуючи на те, що не лише географічні й територіальні, але й часові границі стираються тоді, коли усвідомлюємо, що у світі все тісно пов’язане. І це змушує замислитися над тим, який світ хочемо залишити майбутнім поколінням.