Якщо Папа не відповість на dubia, то наступним кроком буде «формальне виправлення», – кардинал Берк
  • Срд, 21/12/2016 - 15:38

В ексклюзивному інтерв’ю для LifeSiteNews кардинал Реймонд Берк говорив про те, що якщо Папа Франциск не відповість на dubia (сумніви), подані чотирма кардиналами, тоді ймовірним є «формальне виправлення» Папи. Четверо кардиналів, включаючи Берка, представили Папі запит для роз’яснення «Amoris Laetitia».

«На dubia має бути відповідь, бо вони пов’язані із самими основами морального життя і постійним вченням Церкви щодо добра і зла, щодо різноманітних священних реалій як, наприклад, подружжя і Святе Причастя», – говорив кардинал.

«Звичайно, що зараз ми переживаємо останні дні, дні великої благодаті, напередодні Урочистості Різдва Господнього, а потім матимемо Октаву Торжества і святкування на початок Нового Року – уся містерія Народження Господа і Богоявлення – тому, швидше за все, це відбудеться невдовзі після цього періоду». 

Кардинал, котрий є патроном Мальтійського ордену, сказав, що формат виправлення був би «дуже простим».

«Воно б відбулось дуже прямо, як і dubia, лише в цьому випадку вже не було б підняття питань, але протиставлення неоднозначних речень в «Amoris Laetitia» тому, що є постійним вченням і практикою Церкви, а таким чином – виправлення «Amoris Laetitia», –  говорив кардинал.

Кардинал Берк вважає, що процедура виправлення помилки Папи є «способом оберегти це служіння і його виконання». «Це виправлення відбувається у повній повазі до престолу Наступника Святого Петра», – зазначає він.

Нагадаємо, що апостольське повчання «Amoris Laetitia», видане в квітні, викликало значне замішання в Католицькій Церкві через двозначність важливих моральних питань. Четверо кардиналів (Брандмюллер, Каффара, Майснер та Берк) подали Папі dubia (сумніви), тобто п’ять питань для роз’яснення. Коли пройшло два місяці і Папа не відповів на їх запит, кардинали опублікували dubia на загал. На даний час ні Папа Франциск, ні Конгрегація доктрини віри не відповідають чотирьом кардиналам. Саме тому кардинал Берк зазначає, що тепер, відповідно до процедури, якщо Папа і надалі утримується від відповіді, необхідним є акт «виправлення».

Такий акт виправлення є рідкісним в житті Церкви, однак має прецеденти.

В 14 столітті були публічно висловлені сумніви Папі Івану ХХІІ від кардиналів, єпископів та мирян-теологів після того, як він заперечив доктрину про те, що душі праведників приймаються до лику блаженних одразу після смерті, навчаючи натомість, що небеса відтерміновуються до часу загального воскресіння в кінці світу. Папа Іван ХХІІ зрештою відмовився від своєї позиції, частково завдяки спільному листу від теологів Університету Парижу, які визнали повний послух Папі, однак пояснили йому, що те, чого він навчає суперечить вченню католицької віри.