Янукович і Ко доводили до смерті митрополита Володимира за наказом патріарха Кирила
  • Нед, 22/06/2014 - 22:59

Справжня війна за голови і душі вірян, а також за вплив на Московський патріархат УПЦ триває вже давно і митрополит Володимир ледь не став її жертвою, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Права рука блаженнійшого, митрополит Олександр Драбинко, вперше розповів, як колишня влада намагалася фізично позбутись одного із символів світового православ'я.

Спеціальне розслідування ТСН.Тиждень виявило, що митрополита Київського і всієї України Володимира доводили до смерті. Це і страшна хвороба, на яку затуляли очі лікарі, і клінічна смерть на Володимирській гірці з легкої руки прибічників Януковича.

Рука Кремля

12 травня 2012 року так звана сім'я Януковича оголосила главі Української православної церкви Московського патріархату митрополиту Володимиру ультиматум: він має зректися. Проте блаженніший був надто непоступливий і не віддавав контроль над церквою і паствою. Він не міг вчинити інакше, оскільки рятував церкву, у якій замість славити Бога хотіли доручити проводити оспівування Януковича.

Тож на початку 2013 року пресинг почався вже по лінії силовиків. Зазначимо, що весь цей час митрополит Володимир знаходився у приватній клініці "Оберіг", де лікував спочатку хворобу Паркінсона, потім проблеми із серцем, пневмонію.

"Пшонка був декілька разів у митрополита, Захарченко із Пшонкою. Митрополит жалівся на те, що вони досаждають йому своєю присутністю і приїздами", - розповідає найближча до Володимира людина, Олександр Драбинко, який став однією з головних цілей гігантської цинічної змови, мета якої - остаточне усунення Володимира. За інформацією слідства, скинути блаженнішого наказав глава РПЦ Кирило Гундяєв, який фактично перетворився з духовного отця усіх вірян на релігійного генерала господаря Кремля. Про це пошепки говорили чи не все духовенство в Україні. Втім, на повний голос дозволяли собі сказати тільки в Київському патріархаті, що планомірно вів роботу на зближення православних конфесій. "Прибравши митрополита Володимира, таким чином різко послабити ті проукраїнські сили, які є в УПЦ МП", - зауважив речник УПЦ КП Євстратій Зоря.

Спецоперація

Прикутий до ліжка Володимир як справжній великомученик стійко протистояв уже неприкритим погрозом з Банкової та від Московського Патріарха. Не піддавався на жорсткий тиск і його особистий секретар Олександр Драбинко. Довірене лице Володимира, щоразу встигав зупиняти змовників і ставити перепони поваленню очільника церкви. І тоді була розроблена одна з найцинічніших спецоперацій в історії УПЦ МП. 14 червня 2013 року з території Лаври зникають дві монахині, одна з яких Калісфенія, намісниця Покровського жіночого монастиря, яка є кумою екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Скандал зі зникненням важко було роздути на порожньому місці, тому приводним механізмом у вигляді реальної бізнес-афери послужила Наталя Панько, подруга Колисфенії. Панько пропонувала багатим прихожанам та ієрархам автомобілі "Лексус" з великою знижкою та відсотки за зберігання коштів, проте ні авто, ні повернутих вкладів так ніхто і не побачив. Монахиня Колісфенія була посередником між Панько та церковним начальством.

У ніч перед зникненям монахинь Драбинко викликав їх до себе в кабінет. І міністр МВС Захарченко вирішив, що секретаря Володимира тепер можна нейтралізувати. Митрополита Олександра затримали, а пізніше зробили свідком у справі про зникнення монахинь. "Вся ця справа була сфабрикована. Все було зроблено таким чином, щоб підвести під цю справу владику Олександра і таким чином шантажувати митрополита Володимира", - зазначив речник УПЦ КП Євстратій Зоря. Зазначимо, що фальшиву справу могли закрити вже за кілька годин. Тієї ночі міліцейські собаки взяли слід монахинь і привели просто до будинку настоятеля Лаври Павла - того самого служителя церкви, який неприховано претендував на статус місцеблюстителя при хворому главі УПЦ МП. Однак правоохоронці отримали команду негайно зупинити собак і забути, куди ті привели. А Павло екстренно вилетів закордон, у Карлові Вари. 

Тим часом замість слідчих з секретарем Володимира починає працювати особисто міністр внутрішніх справ. Захарченко наполегливо радить Олександру Драбинку добре подумати про свою долю і карєру, покинути Володимира і перебратися до Москви. Там нібито все домовлено на найвищому рівні і його чекає відмінна посада. І тут отець Олександр приймає одне з наймужніших рішень у своєму житті - відмовляється - і миттєво потрапляє під варту. "Моя відстроненість - це була можливість безпосереднього впливу на митрополита Володимира, на лікувальний процес, на те, що відбувалося з його волі, або біля його волі, коли мене не було, а блаженніший протягом останніх років користувався моєю головою", - зауважив Драбинко. Митрополита Олександра, який не на день не полишав блаженнішого і, головне, мав нотаріальну довіреність на лікування Володимира, ізолюють. Його охороняє спецпідрозділ "Титан". Спочатку його утримують в готелі "Опера, потім в "Адміралі", останнє місце таємного арешту було у Вишгороді, де його тримали кілька місяців.

Раптова хвороба

Та найстрашіше відбувалося паралельно. Через два місяці після ізоляції Драбинка, блаженнішму Володимиру вирок винесли медики - рак. Та найбільш неймовірним здавалося те, що хвороба була уже у четвертій стадії, чого в принципі не могло бути, оскільки Володимир увесь це час перебував під наглядом лікарів. "Там була дуже велика ракова пухлина, яку оперуючий доктор сам здивувався, коли побачив. Ніхто до цього не говорив, що онкологію блаженніший має, тобто, це або недогляд за станом здоровя, або навмисне скриття інформації", - наголосив секретар предстоятеля УПЦ МП Олександр Драбинко. У цей час Київський патріархат пильно слідкував за подіями у братній церкві, адже там боялися найгіршого. 

"Оскільки в статуті було записано, що предстоятель обирається пожиттєво, то для того, щоб його замінить, треба, щоб він відправився на той світ", - зауважив патріарх УПЦ КП Філарет, допустивши вірогідність того, що Володимира спеціально доводили до смерті. Виходить, і лікарі, і колишнє керівництво держави знали про хворобу, але мовчали. "Я боюсь зробити якісь висновки, але при кожній із зустрічей Янукович казав, що дуже добре знає про стан здоров'я митрополита Володимира. Мене це і втішало, але після того, як було виявлено рак, мене це засмутило", - зазначив у свою чергу Олександр Драбинко. Знав, що його вбивають і сам Володимир. Він писав листи Януковичу, Пшонці та Захарченку. Останній лист блаженнішого на імя міністра МВС був досить жорсткий: "Слід зауважити, що відсутність митрополита Олександра з червня 2013 року вже спричинила проблему, пов'язану з несвоєчасним встановленням мені онкологічного діагнозу, і, відповідно, відсутність належного лікування (не хотілося б вірити, що це зроблено навмисно). Ще раз хочу повторити, - відсутність поруч зі мною митрополита Олександра - пряма загроза моєму життю". 

Більше того, лікарі приватної клініки, які так дивно лікували блаженнішого Володимира, вперто противились його екстренній операції за кордоном і ще у серпні 2013 року пророчили йому максимум три місяці життя. Примітно, що керувала цим процесом особисто голова МОЗу Раіса Богатирьова. "Саму ціль і мету, яка була поставлена, змогла б дати колишня міністр охорони здоров'я, яка була причетна до цих процесів. Вона спочатку, коли приїжджали лікарі говорила: "Ні, ми не випустимо, тому що ми будемо лікувати тут", - переказав Драбинко. Але митрополита таки вивезли до Франції. У клініці "Пітьє Салпатрієр" в Парижі Володимир проходив курс хіміотерапії. Два лікарі - відомий невролог Ів Ажид та визнаний онколог Давід Хаят - витягли митрополита з того світу, коли у Києві його всі вже поховали. Давід Хаят підтвердив лікування Володимира, проте не захотів говорити про причини. При цьому французькі лікарі були здивовані, сказавши, що цей діагноз потрібно було ставити ще 14 місяців тому. Зараз лікарі київської приватної клініки "Оберіг" ходять у генпрокуратуру давати покази.

Клінічна смерть

Та це не єдиний приклад загрози життю Володимира. У 2013 році технічні засоби спецслужб уже доводили його до клінічної смерті. "Будучи на Володимирській гірці, де поставили апаратуру, яка глушила і слухала всіх і все, це так повпливало на кардіостимулятор митрополита Володимира 27 липня, що прийшлося відвозити його в клініку "Оберіг", зупиняти серце, була клінічна смерть і перезапускати кардіостимулятор. Клінічна смерть була, як факт", - наголосив секретар Володимира. Складно сказати, чи був цей вплив здійснений свідомо, але така недбалість у використанні спецзасобів дуже дивна. Особливо у світлі вищеназваних фактів. Тому привселюдна сповідь найближчої людини до Володимира, можливо, розставить всі крапки на "і" і найбижчим часом усі винні будуть покарані. "Прийшлося якось ходити між крапельками, і все таки щось обіцяти, щось не виконувати, щось напіввиконувати. Іншого виходу не було. Це дало можливість все таки не різких дій зі сторони колишньої влади щодо мене, щодо митрополита Володимира, ну, і зберегти йому життя, оскільки прогнози були такі – до Різдва митрополит блаженніший повинен був відійти, померти", - зауважив Олександр Драбинко.

Нагадаємо, що 24 лютого митрополита Володимира усунули від управління УПЦ МП. Офіційною причиною було названо стан здоров'я митрополита.

Кореспондент ТСН Сергій Гальченко