Японські єпископи: необхідний іспит сумління і повна відмова від військових дій
  • Пон, 30/05/2016 - 10:02

«Приємний сюрприз», який може зміцнити «бажання багатьох японців заборонити ядерну зброю»: такими словами єпископ Ніігати монс. Тарцізій Ісао Кікуті прокоментував візит американського президента Барака Обами до Японії, і перш за все в Хіросіму.

«Справжнього миру, - підкреслив монс. Ісао, - не можна досягти без глибокого іспиту сумління в тому, що стосується відповідальності за минуле. Будь-яка дія заради миру без ядерної зброї є бажаною і вітається, - зазначив прелат, - однак для того, щоб йти далі, необхідно зріле роздумування про уроки Другої світової війни і про нинішні заходи зі збереження миру».

Цілком зрозуміло, що питання про ядерне роззброєння особливо дороге Католицькій Церкві Японії: в 1995, 2005 і 2015 роках - у зв'язку із відзначенням роковин атомного бомбардування Хіросіми і Нагасакі і завершення Другої світової війни - японські єпископи рішуче наполягали на своїй прихильності не тільки зміцненню миру, але і прямій відмові від військових дій.

Зовсім недавно, в документі від 7 квітня цього року, єпископи ще раз підтвердили свою позицію: прелати засудили вступ в силу двох нових законів, які дають можливість японській армії підтримувати союзників в іноземних конфліктах. Нове законодавство, за словами єрархів, порушує 9 статтю Конституції, яка забороняє Японії застосовувати силу для вирішення міжнародних суперечок.

«Страждання від ядерної зброї виходять за рамки слів, - підкреслили прелати. - Ми не можемо повторювати колишніх помилок. Як громадяни нашого часу і як християни, давайте серйозно задумаємося про те, до чого ми покликані. Через молитву, а не через збройні сили, давайте йти вперед і будувати світ, заснований на взаємній довірі».