Японські єпископи проти зміни конституції, в якій відкидається війна в ім'я права на самооборону
  • Срд, 23/07/2014 - 18:25

Не можна захищатися війною і жертвою людських життів: про це заявив глава Японської єпископської конференції Пітер Такео Окада напередодні щорічної зустрічі «10 днів за мир». Ця ініціатива присвячена спогаду ядерного бомбардування Хіросіми і Нагасакі.

Цього року подія набуває особливої ​​значущості, оскільки вона збігається з річницею початку Першої світової війни, але також через спірне рішення уряду Абе видозмінити 9-ту статтю конституції, в якій Японія відмовляється від війни в ім'я права на самооборону. Це рішення, що поділяється громадською думкою в Японії, викликає стурбованість у католицьких єпископів.

У своїй заяві монс. Окада наголошує: «Війна ніколи не буває без втрат. Завдяки нашій конституції за останні 70 років японський народ нікого не вбив, і жоден японець не був убитий». Японія була висунута на Нобелівську премію миру.

Єпископи нагадують слова святого Івана Павла II під час його історичного візиту до Хіросіми у 1981 році: «Війна – це діяння людини. Війна – це руйнування людського життя. Війна – це смерть». Послання завершується настійним закликом слідувати вмовлянню Папи Франциска: «Щоб поширювати мир потрібно багато мужності, більше, ніж для війни. Потрібна мужність, щоб сказати «так» зустрічі і «ні» зіткненню, щоб сказати «так» діалогу і «ні» насильству, щоб сказати «так» переговорам і «ні» ворожнечі, сказати «так» угодам і «ні» провокаціям, «так» щирості і «ні» лукавству. Для всього цього потрібна сміливість і велика сила духу».