Японські єпископи стурбовані загрозами життю та іншими негативними наслідками сучасних явищ у світі
  • Суб, 22/12/2012 - 18:20

Дедалі підступніші загрози людському життю, негативні наслідки глобалізації та панівного в суспільстві матеріалізму, загрози навколишньому середовищу, спричинені людською діяльністю – ці та інші проблеми у світлі душпастирської турботи Церкви в Японії представив Преосвященний Лео Юн Ікенаґа, Орднинарій Осаки та Президент Єпископської Конференції Японії, під час нещодавньої зустрічі Федерації Єпископських Конференцій Азії, що відбувалася у В’єтнамі. Його доповідь прочитав учасник згаданої зустрічі Високопреосвященніший Такамі Міцуакі, Архиєпископ Нагасакі.

 

У світлі минулорічної трагедії на атомній електростанції Фукушіми, яка незворотнім чином позначилася на житті японського народу, ієрарх підкреслив, що людина не може виступити проти сил природи, та пригадав про смирення, яке людина повинна виявляти перед Всемогутнім Богом, Який є Творцем природи. З цього випливає пересторога перед безвідповідальним застосуванням здобутків техніки й науки, спонукуваним жагою прибутку в дедалі секулярізованішому та матеріалістському суспільстві, що віддаляється від віри й релігії.

 

Іншим викликом, що стоїть перед Церквою в Японії єпископ назвав негативні наслідки глобалізації, такі як «зростання прірви між бідними та багатими». З цими проблемами пов’язаний черговий виклик – захист життя, яке сьогодні зустрічається з багатьма загрозами: з боку аборту, якому сприяють також нові технології діагностики перед народженням; евтаназії, самогубства, адже Японія займає перше місце у світі за кількістю випадків цього сумного явища. Не можна не згадати й винищення видів флори та фауни, від яких залежить виживання людини.

 

Архиєпископ Нагасакі підсумував доповідь, пригадавши про відповідальність народів Азії перед людством. «У цьому контексті, – сказав він, – не слід забувати про важливість етики та духовності».

 

Джерело: Радіо Ватикан