Йдемо вперед, впевнені у Божій перемозі. Папа Бенедикт XVI після завершення великопосних духовних вправ
  • Суб, 23/02/2013 - 15:36

Вірити означає в темряві світу доторкнутися Божої руки та слухати Його слово. На це звернув увагу Папа Бенедикт XVI після завершення духовних вправ. «Наприкінці цього настільки духовно насиченого тижня, залишається лише одне слово: дякую!», – сказав Святіший Отець після завершення ранкової молитви та медитації, що відбулася в суботу, 23 лютого 2013 р., в каплиці Redemptoris Mater (Матері Відкупителя) Апостольського Палацу.

Папа подякував всім учасникам реколекцій за спільну молитву, а особливо – провідникові цих духовних вправ кардиналові Джанфранко Равазі, Президентові Папської Ради в справах культури, «за гарні “прогулянки” у всесвіт віри, у всесвіт псалмів», завдяки яким всі учасники були «зачаровані багатством, глибиною та красою цього всесвіту».

Згадавши про те, що провідною темою реколекцій була «Мистецтво віри, мистецтво молитви», Бенедикт XVI поділився тим, що йому спало на думку, що середньовічні богослови перекладали грецьке слово «Logos» не лише, як «Verbum» (слово), але також, як «ars» (мистецтво), вважаючи, що лише завдяки поєднанню цих двох слів можна передати повноту значення слова Logos, який не є «чисто математичним розумом», але також «має серце». «Істина є прекрасною, істина та краса крокують разом, краса є печаттю істини», – зазначив Святіший Отець.

Посилаючись на духовні рефлексії, виголошені кардиналом Равазі, Папа пригадав про те, як оцінці Творця, висловленій «шостого дня» про світ, який був «дуже добрим», постійно суперечить зло цього світу, здається, що «лукавий намагається постійно забруднити створіння, щоб суперечити Богові та вчинити непізнаваною Його істину та красу». У світі, настільки позначеному злом, також і Божий Logos, Син, воплочений та коронований терням, допомагає нам розгледіти найглибшу красу нашого Творця та Відкупителя. А ми, в тиші темної ночі, можемо слухати Його слово. «А вірити – це ніщо інше, як у темряві світу доторкнутися Божої руки і, таким чином, в тиші слухати Його слово, бачити любов», – сказав Бенедикт XVI.

Святіший Отець, подякувавши проповідникові, ще раз закликав присутніх занурюватися у цей таємничий всесвіт віри, щоб завжди бути здатними молитися, звіщати та бути свідками істини, яка є прекрасною, яка є любов’ю. «Врешті, дорогі друзі, хочу подякувати вам не лише за цей тиждень, але за ці вісім років, протягом яких ви, з великою компетентністю, любов’ю та вірою, несли разом зі мною тягар Петрового служіння», – сказав на завершення Бенедикт XVI, додаючи, що хоч зникає видиме спілкування, залишається глибока духовна близькість, глибоке сопричастя в молитві. «З цією впевненістю йдемо вперед, впевнені у Божій перемозі, впевнені в істині, красі та любові».

Джерело: Радіо Ватикан