Єпископ-лефеврист оприлюднив зміст листа Папи до єпископа Фелле
  • Птн, 28/09/2012 - 00:00

Під час конференції Братства Св. Пія Х, що проходила у Франції, єпископ-лефеврист Бернар Тіссьє де Маллєре оприлюднив зміст листа, якого Папа Бенедикт XVI написав до наставника лефевристів, єпископа Бернара Фелле. Лист був написаний 30 червня, всього за кілька днів після початку генеральної капітули Братства. Про це на сторінках порталу Vatican Insider інформує ватиканіст Андреа Торніеллі.

Як зазначив прелат-лефеврист, текст листа наразі є таємний, однак невдовзі буде оприлюднений. За його словами, Папа особисто написав до єпископа Фелле: «Я підтверджую, що для того, щоб приєднатись до лона Католицької Церкви, ви дійсно повинні прийняти ІІ Ватиканський собор і постсоборові навчання». Єпископ де Маллєре, котрий є відомим противником примирення з Католицькою Церквою, наголосив, що саме така позиція Ватикану є точкою спотикання, оскільки лефевристи «не можуть прийняти чи підписати це».

Далі під час конференції де Маллєре виголосив кілька жорстких фраз по відношенню до справи примирення з Католицькою Церквою, ІІ Ватиканського собору і його постанов, а також назвав беатифікацію Івана Павла ІІ «фальшивкою».

Говорячи про ймовірне приєднання до лона Католицької Церкви, єпископ-лефеврист наголосив: «Очевидно, що ми не можемо підписати такої угоди. Не існує і ніколи не буде існувати згоди по цих питаннях. Особисто я можу запевнити, що ніколи не підпишу такої угоди».

Назвавши доктринальну преамбулу, яку кардинал Вільям Левада передав єпископу Фелле «фальшивою», єпископ-лефеврист зазначив, що під час генеральної капітули Братства Св. Пія Х, що проходила в липні, було прийнято кілька «дуже м’яких і тонких» рішень, які «представлять Риму такі перепони, що він більше не захоче робити нам нові пропозиції». «Однак диявол – злий, і я думаю, що вони вдарять по нас ще раз. Тому я рішуче готуюсь до того, щоб захищати Братство», – зазначив Бернар Тіссьє де Маллєре.

За матеріалами Vatican Insider