Йога є оманливою дорогою до досконалості
  • Втр, 19/11/2013 - 13:02

Чи практикувати йогу?
Християнські містики ніколи не викликали духовного досвіду жодними фізичними вправами, а щобільше способом дихання. Йога є оманливою дорогою до досконалості.

Упродовж століть люди по-різному досягали паранормальних станів, які давали їм відчуття зв'язку з космосом, і навіть відчуття себе Богом. Реклама, а при цьому брак детального знання справи, присипляють пильність багатьох батьків і вчителів. Відсутність цієї пильності є однією з причин чому молодь (і не тільки) приєднується до різних груп, що пропонують духовну культуру Далекого Сходу, знайомлячи з йогою, дзен та різними вправами релаксації та медитації.

Різні дороги
Запропоновані при цьому дихальні вправи і різні вегетаріанські дієти впродовж багатьох років не викликали здивування. Цією проблемою не цікавилися. У містиці Сходу бачили навіть аналогії з християнською містикою, забуваючи про одну – здавалося б, невелику – різницю, що справжні християнські містики ніколи не викликали духовного досвіду жодними фізичними вправами, а щобільше способом дихання. Це не є різні дороги, що ведуть до однієї вершини, як каже дехто. Ці дороги ведуть у протилежних напрямках, це досягнення зовсім різних вершин: вершини покори, яка є служінням Богові, і вершини гордості – ототожнення себе з Богом! Деякі приходять до Істини, інші до ілюзії.

Чи існує «християнська йога»?
Це невідповідне поняття. Це так, якби ми говорили «християнське дихання», тому що його практикують християни. Збереження вуглекислого газу в крові чи прискорення його видалення впливає на фізіологію як християни, так і нехристиян. Зміна дієти чи кількість сну призводить до змін в організмі людини незалежно від релігійних переконань. З духовного погляду дорога християн є іншою, аніж дорога прихильників йоги, внутрішня природа християнської молитви відрізняється від йоги.

Кого я слухаю?
Для християнської духовності сповнення волі Божої, яку Він відкрив, є важливіше, ніж будь-які містичні переживання. Саме тому християни з більшою довірою ставляться до Вчительського Уряду Церкви, аніж до будь-яких містиків, що проголошують ідеї, істинність яких не можна довести. Таким чином, в християнській містиці не прагнуть до досягнення паранормальних здібностей, ані до навчання технік здобуття Бога чи отримання Його влади. Не Бог нам, але ми Богові маємо бути слухняні – «Його слухайте» (Мт. 17,5). Це велика помилка, коли на дорозі фізичних технік шукають дороги духовної досконалості.

Різні ілюзії є не тільки в йоги. Окультистів, деяких магів часто порівнюють з харизматичними чудотворцями. Якщо у Святому Письмі йдеться про дари Святого Духа, то це не означає, що кожен, хто використовує відповідні техніки, мусить їх отримати або може змусити Святого Духа дати йому відповідний дар. Ні, не можна змусити Святого Духа діяти, ані запрограмувати Його. Бог вибирає Собі відповідні інструменти, через які діє. Те ж стосується випадку зцілення, а всі християнські містики застерігають від шукання чудодійної сили чи надзвичайних вражень.

Візіонери
Сьогодні психічні стани, що виникають під упливом містичного досвіду, є предметом наукових досліджень. Хоча у східних окультних ритуалах вже давно використовують їх, вони не були науково вивчені. Не шукали пояснень фізіологічних процесів, які їх визначають, але акцентували на сенсаційних досвідах. Розумна Церква завжди ретельно вивчає явища, представлені як надзвичайні. Церква враховує зміст приватного об’явлення і психічне здоров'я візіонера та його релігійні погляди. В інших релігіях не перевіряють візіонерів.
Їм можна вірити або ні ... Ті, хто є поза Церквою, відчувають брак абсолютної впевненості у своїх знаннях про Бога та духовну реальність. Ганді говорив, що Абсолютної Істини ніхто не знає, але каже, що якби можна було її пізнати, він  готовий віддати за це все, навіть життя. Він читав Євангеліє, а не визнав його Абсолютною Істиною, хоча сказав, що людство не народило благороднішого і досконалішого вчителя від Ісуса Христа. Розум вказав йому на найдосконалішого Вчителя. Однак, йому не вистачало віри, а, можливо, покори, щоб визнати в ньому Бога – Абсолютну Істину – і перед ним упокорити свій розум.

С. Міхаела Павлік OP – медсестра, катехитка, впродовж 13 років провадила медичний центр в Індії, навчалася в місцевому університеті, авторка багатьох книжок про містику Сходу.

За матеріалами: deon.pl