Його молитва – бути доброю, нормальною людиною!.. У день Різдва Перший Національний покаже фільм «Любомир»
  • Суб, 03/01/2015 - 14:14

«Я не хочу фільму про себе і не хочу фільму заради себе. Я просто хочу розповісти, як ми жили, щоб молодь це побачила і, можливо, по-іншому подивилась на той історичний пласт і порівняла його з теперішнім», – відповів Блаженніший Любомир (Гузар) на пропозицію зняти про нього фільм.

Блаженніший Любомир – єдиний українець, якого за ясність розуму і високу духовність могли обрати Папою Римським. Він протягом 10 років очолював Українську Греко-Католицьку Церкву і традиційно входить до сотні найвпливовіших людей України. 

7 січня, о 19:55, Перший Національний запрошує всіх на прем'єру документальної стрічки «Любомир» продакшн-компанії Screen Media Ukraine. Двосерійний фільм (другу серію можна буде переглянути також у день Різдва о 21:45) – спроба зрозуміти людину, слова якої осідають у головах і серцях, дії якої гідні поваги.

«Теми, які ми хочемо підняти, це, передусім, феномен особистості Любомира Гузара, це тема морального лідерства і, мабуть, найважливіше: ким він є для України? Звідки він взявся в такому метафізичному розумінні? Чи є він чимось чужорідним, випадковим, що прийшло ззовні, чи він є органічним носієм традиції в Україні?» – розповідає автор ідеї і сценарист проекту Леся Харченко.

Шукали відповідей на ці питання і готували фільм великим колективом – активну участь у процесі взяли релігієзнавець Віктор Єленський та протоієрей Ігор Яців. Долучилася й племінниця Любомира Гузара з Канади – Марія Рипан, яка дослідила сімейний родовід до XVI століття. Як повідомляє продюсер Павло Казанцев, партнером проекту є й Українська Греко-Католицька Церква: «Вони допомагали збирати нам гроші на фільм – і він відзнятий повністю на кошти звичайних людей. При цьому церковнослужителі нам жодних поправок і обмежень не ставили. Єдиною їхньою умовою було показати все об’єктивно, без прикрас. І ми дуже ретельно підійшли до цієї роботи».

А ще докфільм «Любомир» – не просто кінострічка. Це перший в Україні фільм у жанрі веб-документарі. На порталі www.lubomyr.net можна стежити за створенням фільму, переглядати окремі його епізоди, долучатися фінансово і навіть надсилати власні фото- та відеоматеріали, пов’язані з темою. Павло Казанцев, щоправда, у такому форматі бачить більше: «Ми б хотіли, щоби підняті нами тут теми жили і надалі, щоб їх розвивали, вивчали. Це був би такий освітній напрям. Ідея ще в процесі розробки, тому про подробиці поки зарано говорити».