«Його відношення до Бога, Церкви, народу спричинило те, що він мав справді вірних друзів», - владика Йосиф Мілян про о. Василя Поточняка
  • Чтв, 23/04/2015 - 22:28

«Ми дуже часто і у великому захопленні сприймаємо прояви любові. Ми подивляємо тих, які щиро і віддано любляться. Де б не сходила ця любов, якщо вона щира, правдива, віддана, то вона вчить нас і надихає», - сказав у своєму слові, звертаючись до засмученої родини, духовентсва, монашества, мирян владика Йосиф Мілян, голова Пасторально-Міграційного відділу УГКЦ.

Єпископ зауважив, що «треба бути наповненим духом Божим, щоби не стратити ту грань правдивої любові і  засліплено служити вибагам тієї, чи іншої особи, тій, чи іншій ідеї», - додав голова ПМВ.

Владика Йосиф відзначив велику любов, якою горів цей ревний священик, до Бога, своєї Церкви, свого народу. «Його служіння священика було настільки ревним, що він заставляє нас задуматися і зробити іспит сумління: наскільки я готовий так послужити рідній Церкві, народові, Богові?», - відзначив владика Йосиф.

Цю любов, на переконання єпископа, він мусів у своєму житті досвідчити від своїх батьків, котрих дуже любив. «І ця любов проявлялася на теренах Турківщини, від якої ніколи не відцурався. Був сином цієї землі, цього народу і з високо піднятою головою завжди говорив про це», - згадав архиєрей.

«Він надзвичайно любив Церкву. Відклав свою докторську працю на якийсь час, тому що Церква потребувала координатора. Він їздив з міста до міста по Італії і допомагав створювати наші громади. Наука була відкинена на завтра», - додав голова ПМВ.

«Він любив Церкву, яка була розкидана по світах. Може, тому, що його родина розкидана по світах колишнього Радянського Союзу», - продовжив єпископ.

Владика Йосиф назвав о.Василя креативним місіонаром, креативним проповідником, відповідальним працівником. «Не було видно в нього пафосу, а була - любов. Це його знамените і дуже просте та рідне кожній людині: «Краще одну живу квітку на уродини з будь-якої оказії, ніж цілий вінок штучних надгробків», - поділився єпископ.

«Виглядає, що в нього в порядку було не тільки в голові і в серці, але і в праці та у відношенні до всього, що діялося з тим чоловіком», - додав владика Йосиф.

«Він був сильною особою. Ніколи не ділив людей на лівих і правих. Він вмів мати гідну священичу позицію і цю позицію захищав завжди. Мабуть, його відношення до Бога, Церкви, народу спричинило те, що він мав справді вірних друзів», - сказав владика Йосиф.

На завершення особливо подякував за допомогу і підтримку о. Василя Поточняка від час його хвороби владиці Теодору Мартиняку, ігумену Святоуспенської Унівської лаври, о. Юстину Бойку, Олесю Городецькому і численним мирянам, які «вдень і вночі молилися за його здоров’я».  Можливо, ця молитва надихала його витримати гідно свою хресну дорогу», - завершив голова ПМВ.

Іванна Рижан