Йорданія: Карітас б’є на сполох
  • Птн, 29/08/2014 - 13:12

Йорданія — єдина країна в цьому регіоні Близького Сходу, яка не охоплена збройним конфліктом. Однак вона стоїть перед кризою, викликаною становищем у сусідніх державах.

Це відбувається насамперед з огляду на постійний наплив біженців, які осідають по таборах, де головними проблемами стають хвороби і відсутність праці. Присутність значного числа біженців збільшує і без того великий рівень безробіття. Про це становище, якому намагаються зарадити харитативні організації, говорить директор Карітас-Йорданії Ваел Сулейман.

«У Йорданії 40% населення становлять біженці. Це вже 1400 тисяч сирійців, понад 2 млн. палестинців, майже 0,5 млн. іракців, які прибули до Йорданії протягом останніх 20 років. Сирійці тут з’являються постійно, і Карітас намагається їм допомагати, але їхня ситуація нестабільна. Більшість із них прибули без нічого. У Йорданії вони згруповані головно у двох великих таборах: Затарі й Аль-Фахуд, де мешкає майже 200 тис. осіб. У цьому всьому ми почуваємося розгубленими і немовби покинутими, і я говорю почасти від їхнього імені, бо вони нам це щодня повторюють. Біженці почуваються полишеними християнською спільнотою світу, бо не бачать жодної реакції, може, за винятком голосу Святішого Отця, який не перестає нас підтримувати й заохочувати».

Карітас Йорданії підтримує близько 80 тис. родин. Для цієї мети Caritas Internationalis призначив близько 4 млн. євро. Однак фінансові потреби постійно зростають. З огляду на це у Римі 15 вересня має відбутися зібрання всіх харитативних організацій, залучених у виправлення наслідків того, що Папа Франциск називає «ІІІ Світовою війною, провадженою в борг».