ЮНЕСКО визнала найстарішу копію єврейської Біблії скарбом світу
  • Втр, 16/02/2016 - 18:17

Організація ЮНЕСКО визнала найстарішу копію єврейської Біблії одним з найбільших скарбів світу, що існують сьогодні.

Приблизно в 920 році по Р.Х. в місті Тверія на березі Галілейського моря Шломо Бен Буяа була написана книга Танаха, названа Кодексом Алеппо. На сьогоднішній день це вважається найстарішим зі збережених єврейським Священним Писанням (Танах). Минулого тижня експерти ООН з питань освіти, науки і культури включили тисячолітній рукопис до реєстру документальної спадщини, в якому об'єднані найбільш важливі відкриття в історії людства.

Дон Бассетт, директор Біблійного музею історії в Теннессі, повідомляє, що дана книга Танаха вважається найдавнішою Біблією, написаною на івриті. Дивно, але її текст прекрасно зберігся до наших днів. Вважається, що всі поточні версії Старого Завіту були колись переписані саме з цього давнього рукопису.

У 1958 році Кодекс Алеппо був вивезений контрабандою з Сирії до Ізраїлю, з цього часу він зберігається в Храмі книги в Єрусалимі. За словами експертів, що працюють з давнім рукописом, в ній не вистачає близько 190 сторінок, що приблизно складає 40% від усього обсягу Біблії.

Майкл Холмс, доктор філософії, виконавчий директор музею дослідницького підрозділу Біблії в інтерв'ю журналістам заявив, що в світі не існує аналогів цього біблійного рукопису. Саме тому ця книга займає почесне місце в реєстрі, з огляду на її унікальну історію та високу цінність для християн.