Юраш про зустріч Путіна у Ватикані: РФ в ізоляції, тому хапається за будь-які зовнішні контакти
  • Срд, 10/06/2015 - 12:31

До зустрічі президента РФ Володимира Путіна з Папою Римським, яка запланована на сьогодні, 10 червня, слід ставитися спокійно. Оскільки Росія опинилася в міжнародній ізоляції, будь-які зовнішні контакти для неї зараз є важливими.

Про це у коментарі IA ZIK зазначив релігієзнавець, директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

Зокрема, він нагадав, що у 2013 році Путін вже мав зустріч з Папою, тому до нинішньої зустрічі «слід ставитися спокійно».

Андрій Юраш пояснив: «По-перше, патріарх Московський категорично відмовляється зустрічатися з главою Римо-католицької церкви. Тому зустріч глави російської держави – це своєрідний замінник церковної дипломатії.

По-друге, зараз Росія опинилася в міжнародній ізоляції, тому будь-які зовнішні контакти для неї важливі.

По-третє, Путін не їде спеціально на зустріч з Папою – він їде з візитом до Італії. А спілкування з главою Римо-католицької церкви є в рамках цього візиту».

На думку релігієзнавця, кожна сторона використовуватиме цю зустріч у власних інтересах. Росія – для того, щоб показати, що вона у нормальних комунікаціях зі світом. Ватикан буде намагатися говорити про Україну, оскільки наша країна завжди була в центрі уваги у комунікаціях між Ватиканом та Москвою.

«Значно раніше, ще до теперішнього конфлікту, обговорювалося питання поширення римо-католицьких єпархій в Україні. Але УГКЦ, за тлумаченням Московського Патріархату, нібито зруйнувала православні єпархії на Західній Україні. Потім проблемою стало те, що УГКЦ перенесла свій центр до Києва. Постійно, унеможливлюючи прямі контакти між главою Московського Патріархату та апостольською столицею, Москва придумувала аргументи, пов’язані з Україною», – додав директор Департаменту у справах релігій і національностей.

Тому, за його словами, ця зустріч показує традиційні відносини між Москвою та Ватиканом.