Юрист: своїми претензіями до УГКЦ Мінкульт демонструє відверте незнання закону
  • Срд, 15/01/2014 - 15:48

У листі Міністерства культури до Української греко-католицької церкви помітне відверте незнання закону та практики його застосування. Про це в коментарі Тиждень.ua заявила кандидат юридичних наук Ганна Маляр.

Експерт нагадує, що у листі до УГКЦ міністерство посилається на ст. 21 Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», де передбачено, що "Богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії безперешкодно проводяться в культових будівлях і на прилеглій території, у місцях паломництва, установах релігійних організацій, на кладовищах, в місцях окремих поховань і крематоріях, квартирах і будинках громадян, а також в установах, організаціях і на підприємствах за ініціативою їх трудових колективів і згодою адміністрації. 

"В інших випадках, згідно з чинним законодавством, публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії  проводяться щоразу з дозволу відповідної місцевої державної організації, яка наразі відсутня", - цитує юрист лист Мінкульту.

Втім, Маляр зазначає, що, «посилаючись на цю ж статтю Закону, Вищий адміністративний суд у 2012 році, після вивчення та узагальнення практики застосування адміністративними судами законодавства під час розгляду та вирішення справ стосовно реалізації права на мирні зібрання (збори, мітинги, походи, демонстрації тощо) роз’яснив: «До мирних зібрань можна віднести також релігійні зібрання, які проводяться релігійними організаціями відповідно до статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Такими зібраннями можуть бути публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії».

«Це означає, що на проведення релігійними організаціями мирних зібрань розповсюджується загальний порядок їх проведення. На даний момент такий порядок не врегульовано жодним законом, окрім Конституції України. Відповідно до Конституції громадяни мають право збиратись мирно, заздалегідь повідомивши про свої наміри органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Тобто, норми Конституції України передбачають повідомний порядок проведення зібрань (шляхом сповіщення органів влади), а не дозвільний, як це передбачалось у радянському законодавстві», – зазначила Маляр, додавши, що «жодний орган влади сьогодні не наділений повноваженнями забороняти чи дозволяти проведення мирного зібрання».

«Обмежити право на мирне зібрання може лише суд в інтересах національної безпеки та громадського порядку», – підсумувала юрист.

Нагадаємо, що Міністерство культури надіслало главі Української греко-католицької церкви Святославу Шевчуку листа, в якому йдеться, що за участь духовенства в акціях протесту на Майдані церква отримає судові позови. Глава УГКЦ під час прес-конференції оприлюднив документ за підписом першого заступника міністра культури Тимофія Кохана, в якому йдеться  про можливість “порушення перед судом питання щодо припинення діяльності відповідних релігійних організацій”.

У зв'язку з цим, голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк вимагає відставки міністра культури України Леоніда Новохатька та його першого заступника Тимофія Кохана. Він також звернувся до генерального прокурора Віктора Пшонки з вимогою відкрити кримінальне провадження проти предстваників Міністерства культури України, які, на його думку, втручаються у питання свободи віросповідання.  

Тиждень.ua