Юристи Великобританії рекомендують священикам порушувати таємницю сповіді
  • Срд, 29/11/2017 - 11:56

Юристи Великобританії рекомендують зобов’язати священиків повідомляти про випадки сексуального зловживання дітьми, про які їм стало відомо під час тайни Сповіді. Вони вважають, що зобов’язання надання інформації повинно включати навіть ту інформацію, на яку накладена печать таємниці Сповіді.

Як зазначив один із юристів, Річард Скорер, у Downside Abbey стало відомо про зловживання, однак винуватець залишився на волі, тому жертвам було завдано ще більшої шкоди».

Як інформує CNA, питання таємниці Сповіді часто піднімається під час розгляду справ зловживання неповнолітніми.

Відповідно до церковного закону, священик не має права розповідати про зміст сповіді, і навіть про те, чи відбулась певна сповідь. Він не має права розповідати про це навіть під загрозою ув’язнення чи громадського покарання. За порушення таємниці сповіді на священика чекає екскомуніка latae sententiae.

В Катехизмі Католицької Церкви, пункт 1467, Церква пояснює:

«Беручи до уваги складність, делікатність і велич цього служіння та пошану, належну людям, Церква заявляє, що кожний священик, який сповідає, зобов'язаний під страхом суворої кари зберігати цілковиту таємницю стосовно гріхів, у яких признався йому каянник. Він також не може використовувати відомостей про життя каянників, які він отримав під час сповіді».

Раніше цього року в Австралії хотіли зобов’язати священиків порушувати таємницю сповіді, коли йшлося про зловживання неповнолітніми. Це було спричинено скандалами поширення сексуального зловживання серед духовенства. Католицька Церква наголосила, що вважає зловживання неповнолітніми злочином і смертельним гріхом, однак підтвердила важливість таємниці сповіді.