Юристи – як і лікарі – хочуть опиратися на Бога, виконуючи свою роботу
  • Суб, 14/06/2014 - 19:20

630 юристів підписали петицію до найвищих органів влади Польщі щодо змін до законодавства, які дозволять їм складати присягу з посиланням на Бога. Досі присягу зі словами "Так мені, Боже, допоможи" могли складати судді та прокурори, а адвокати, юрисконсульти, судові виконавці та нотаріуси позбавлені цієї можливості.

Юристи – як і медичне середовище – настоюють на можливості покликатися на сумління та Бога у своєму професійному житті.

Юристи з давнини належали до трьох так званих класичних професій, перед початком яких складалася публічна присяга (крім них присягали також священнослужителі та власне лікарі – вони складали знамениту клятву Гіппократа). Ця клятва мала стояти на сторожі професійних цінностей. Латинський термін професія походить саме від складання професійної присяги.

У минулому складання юридичної клятви завжди мало релігійний характер (зміст присяги відрізнявся залежно від віровизнання (юрист-католик складав одну присягу, а трохи інакшу – єврей чи мусульманин). Однак, у період Польської Народної Республіки будь-які прояви релігійних посилань були знівельовані. І, незважаючи на прийняття нової Конституції, яка запроваджує свободу совісті і релігійних переконань, ця ситуація не змінилася в корпоративних законах.

Згідно з чинним законодавством Польщі присягу, що завершується словами "Так мені, Боже, допоможи" можуть складати лише судді та прокурори, а переважна більшість юристів (адвокати, юрисконсульти, судові виконавці та нотаріуси) позбавлені цієї можливості. Така ситуація є явною невідповідністю системи права і не сумісна зі ст. 25 Конституції, яка гарантує свободу вираження релігійних переконань у суспільному житті.

Щоб змінити цю ситуацію, Асоціація Ars Legis ім. св. Іво Елорі – покровителя юристів 12 червня звернулася до влади Польщі (Президента, Парламенту, Сенату, прем'єр-міністра та міністра юстиції) з клопотанням про зміну корпоративного законодавства і можливість додавання слів "Так мені, Боже, допоможи" до формули професійної присяги, додаючи відповідний законопроект.

Петиція була підписана 630 практикуючих юристів, стажистів та студентів юридичних факультетів. Серед підписантів також є вчені, нотаріуси, адвокати, юрисконсульти і судові виконавці. Підписи під петицією і далі збираються на сторінці www.petycja.arslegis.org.pl.