Ювілей Милосердя: створений спеціальний маршрут для паломників в базиліку Св. Петра
  • Срд, 26/08/2015 - 00:27

У паломництві до Святих брам Ватиканської базиліки віруючі будуть слідувати спеціальним пішохідним маршрутом: про це заявив Організаційний секретаріат позачергового Ювілею Милосердя. Заявки на паломництво до ватиканських Святих воріт прийматимуться через Інтернет починаючи з жовтня. Інформує сайт Раідо Ватикану.

Спеціальний маршрут буде проходити від Замку Святого Ангела вздовж вулиці Віа-делла-Кончіліаціоне, перетинаючи потім площі Пія XII і Святого Петра. За словами організаторів, це дозволить віруючим досягти мети «більш коротким шляхом». Крім того, оскільки в Римі очікується великий наплив людей, паломникам «настійно рекомендується» подати в електронній формі заявку із зазначенням дати і часу відвідування.

«Через Святі ворота зможе пройти тільки обмежене число паломників, - підкреслюють організатори. - Тому, щоб уникнути непотрібних затримок і для сприяння духовному супроводу дуже важливо, щоб сформовані групи заздалегідь зверталися в Організаційний секретаріат через 'Реєстраційний відділ' на офіційному сайті Ювілею (www.im.va). Інтернет-сторінка буде активна з жовтня ». Таким чином можна буде вибрати дату і час паломництва до Святих брам Ватиканської базиліки Святого Петра і подати заявку на участь у подіях Ювілею Милосердя.

Після отримання прохання про участь Організаційний секретаріат вишле підтвердження запиту віруючих - фізичних осіб, груп або родин, «вказуючи їм найоптимальніший час для початку спеціального пішого переходу». «Така система, - підкреслюють організатори, - дозволить звести очікування до мінімуму», забезпечуючи для групи віруючих «атмосферу молитви і зосередженості під час їх пішої прощі до Святих брам».

Крім того, для тих, хто не зареєструється заздалегідь через Інтернет, найближчим часом поряд з Ватиканом відкриється «Прийомний центр паломників», на вулиці Віа-делла-Кончіліаціоне, 7. У цій структурі волонтери будуть «допомагати вірним організувати паломництво в найбільш сприятливий для них час ».

Організатори нагадують, що реєстрація буде потрібно тільки для проходу до Святих воріт у Ватикані, урочиста церемонія відкриття яких відбудеться 8 грудня. Тому спеціальний запис не потрібний для проходу до інших трьох Папських базилік у Римі: Святого Івана на Латерані, Святого Павла поза Стін (вони відкриються 13 грудня) і Базиліка Санта Марія Маджоре, де відкриття Святих воріт заплановано на 1 січня 2016 року.

Нарешті, Організаційний секретаріат підкреслює, що у «всіх чотирьох Папських базиліках, оснащених пунктами першої медичної допомоги, чергуватимуть волонтери, готові допомогти прочанам і подбати про осіб з обмеженими можливостями. Тому «під час реєстрації рекомендується також повідомляти про можливі медичних потребах».

Позачерговий Ювілей Милосердя був проголошений Святішим Отцем 11 квітня публікацією булли «Misericordiae Vultus»; Святий рік буде проходити під девізом «милосердні, як і Отець», взятого з Євангелія від святого Луки (6,36). Це особливий час, за словами Папи Франциска, зажадає здатності «слухати Слово Боже», щоб «споглядати Його милосердя», приймаючи цей дар в якості способу життя. Святий рік офіційно відкриється 8 грудня, в торжество Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, і закінчиться 20 листопада 2016, в торжество Христа, Царя Всесвіту.