Ювілей: в кафедральних соборах світу відбулося закриття Святих воріт
  • Пон, 14/11/2016 - 17:14

Напередодні завершення Ювілейного року Милосердя минулої неділі у всіх кафедральних соборах світу відбулося офіційне закриття Святих воріт.

Виняток склали врата центральноафриканского столичного собору Бангі, які - перші в світі - в листопаді минулого року відчинив Папа Франциск. За словами президента помісної єпископської конференції монс. Дьйодоне Нзапалаінгі, це стане «знаком того, що кожен день - це час милосердя. Нехай цей Ювілейний рік Милосердя покладе кінець війні і принесе справедливість всім жертвам конфлікту, особливо біженцям», додав центральноафриканських архієпископ, який в наступну суботу - в супроводі імама і лідера євангеліків Бангі - прибуде до Ватикану для отримання кардинальського сану з рук Папи Франциска. Святі ворота римської Латеранської базиліки були закриті під час церемонії, яку очолив кардинал-вікарій Агостіно Валліні.

«Остаточна доля світу залежить не від людей, а від Божого милосердя, - підкреслив кардинал. - Милосердя не є проявом слабкості, а навпаки, сили, великодушності і потужного сяйва велелюбного всемогутності Небесного Батька». Господь завжди приймає кожного з нас і радіє нашому поверненню до Нього, зауважив ієрарх, підкреслюючи, що людина по-справжньому живе тільки тоді, коли він «дарує любов і справедливий до ближніх». Про любов і братерство говорив кардинал Сантос Абріль-і-Кастельо, який очолив закриття Святих врат у римській базиліці Санта Марія Маджоре. Наприкінці Ювілейного року «Христос запитує нас про нашу любов до Бога і до братів», зазначив кардинал. На цій дорозі святості «ми потребуємо в провіднику, тобто у материнській долоні Пресвятої Богородиці», яка вказує вірний шлях до Христа. Ієрарх нагадав про слова Папи Франциска, виголошених 1 січня на церемонії відкриття Святих врат базиліки: «Кожен, хто переступає цей поріг, може бути впевнений, що поруч з ним буде Пресвята Діва Марія».