Ювілейні святкування в честь Митрополита і Архієпископа кир Івана Мартиняка в Перемиському Соборі св. Івана Хрестителя
  • Пон, 07/07/2014 - 11:23

Перемисько – Варшавська Архієпархія розпочала ювілейні святкування в честь свого Пастиря – Митрополита і Архієпископа кир Івана Мартиняка – 46 владики на Перемиському престолі, який є спадкоємцем визначних своїх попередників, між іншим Інокентія Винницького, Атаназія Шептицького, Антоновича, Левицького, Снігурського, Якимовича, Полянського, Сембратовича, Пелиша і останнього нашого блаженного Владики Йосафата Коциловського. Після зруйнування нашої єпархії тоталітарним комуністичним режимом та по майже півсторічному осиротінні Перемиської Єпархії Митрополит кир Івану прийшлося підносити з руїни Українську Греко – Католицьку Церкву в Польщі.

Сьогоднішні святкування потрійного ювілею Митрополита Івана: 25 – ліття єпископського служіння, 50 – ліття священства та 75 – ліття з дня народження є виявом вдячності, подяки і великої пошани вірних та духовенства до Свого Архієрея.

Торжества розпочалися релігійним концертом, під час якого звучала хорова церковна музика та сольні твори. У концерті взяли участь: хори Пряшівської та Тернопільської Семінарій, ансамбль «Аве Марія» з Тернополя, Юстина Блюй та ансамбль «Крайка» з Перемишля. Під час концерту п. Володимир Пилипович провів презентацію книгу про Митрополита Івана Мартиняка – спеціяльного видання Перемиських Архієпархіяльних Відомостей. Ювілейна книга представляє життєвий, священичий та пастирський шлях Митрополита. Опісля презентації п. Володимир Пилипович вручив книгу Митрополитові. Після концерту усі присутні під проводом хору Перемиського Архікатедрального Собору заспівали для Кир Івана Многая літа, а від так присутні складали побажання – владики та духовенство, діти, молодь, парафіяни, делегації та представники церковних і суспільно-культурних організацій. Владика Євген Попович, Єпископ – помічник Перемисько – Варшавської Архієпархії привітав Митрополита від імені Перемиської Консисторії, де згадав про великі заслуги та тяжку працю, яку вклав Митрополит протягом свого пастирського служіння в відбудову Перемиського престолу. В урочистому концерті взяли участь владики зі Словачини: Митрополит Іван Бабяк та єппископ помічник Мілян Лях, владика Венедикт Олексійчук – єпископ помічник Львівської Архієпархії та владик Петро Крик  з Німеччини. На завершення врочистостей парох Собору св. Івана Хрестителя подякував усім учасникам концерту та запросив на головні торжества в день Різдва Св. Івана Хрестителя – 7 липня.

фото і текст о. Богдан Степан
Перемишль, 6 липня 2014 р.