«Ювілейний рік минув, а милосердя має тривати», - владика Богдан (Дзюрах) про плакати у Києві, присвячені милосердю
  • Суб, 10/03/2018 - 09:57

Цими днями в м. Києві на площах, на вулицях і в метро столиці з’явилися плакати, присвячені милосердю і солідарності з нужденними та потребуючими.

Цей соціальний проект є відгомоном Ювілейного року Божого милосердя і здійснюється стараннями Оргкомітету Ювілейного року в УГКЦ за підтримки Київської міської влади. Секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах), який був головою Оргкомітету Ювілейного року, коментуючи проект, наголосив, що «хоч Ювілейний рік минув, милосердя має тривати. Тим більше, тому що в нашій українській дійсності, позначеній стражданнями з приводу війни та численними соціальними проблемами, гостро відчувається потреба співчутливого серця і простягнутої по допомогу руки».

Зображення визначних історичних і церковних постатей супроводжуються їхніми висловами про милосердя, доброту, співчуття до убогих і дієву солідарність з потребуючими. Так, св. папа Іван Павло ІІ застерігає, що «Найжахливіша в’язниця – це замкнене наглухо серце»;  св. Мати Тереза з Калькутти переконує, що «коли не можете нагодувати сотню людей, то просто нагодуйте одного», а світлої пам’яті Блаженніший Любомир пригадує, що «свобода це – можливість робити добро». Милостиня, яка є невід’ємною частиною християнського посту, супроводжуватиме доброчинця навіть поза поріг вічності, адже, за словами праведного митрополита Андрея, якими він промовляє до мешканців і гостей української столиці, «з усього вашого майна в хвилини смерті залишиться вам єдине – те, що ви дали убогому». І підсумовує цей ряд проповідників милосердя український геній і мандрівний філософ Григорій Сковорода своїми незабутніми крилатими словами: «Усе минає, але любов після всього остається».

Єпископ висловив вдячність Київській міській державній адміністрації, а зокрема – керівнику Управління з питань реклами КМДА п. О.Г. Смирнову за швидкий і позитивний відгук на пропозицію Церкви та за сприяння в реалізації цього важливого соціального проекту. «Дуже сподіваємося, що місцева влада інших українських міст теж підхопить цю ініціативу Церкви та дозволить, щоб на вулицях і площах українських міст звучало слово про милосердя і діяльну любов до ближніх з уст цих усім відомих праведників українського та світового рівня», - висловив побажання владика Богдан, зауваживши, що відповідні матеріали вже розіслано до регіонів.

Слід відзначити, що згаданий соціальний проект триватиме у м. Києві впродовж усього періоду Великого посту.