З 2011 року в Єгипті викрали 550 коптських дівчат
  • Суб, 21/06/2014 - 19:34

У Єгипті з січня 2011 року до березня 2014 року викрали 550 школярок з коптських сімей. Про це повідомила Асоціація жертв викрадень (AVAFD), акцентувавши увагу на тому, що викрадачами були чоловіки-мусульмани, дівчат змусили прийняти іслам і вийти заміж за мусульман, а викрадення нерідко супроводжувалися насильством.
Часто перед примусовим шлюбом традиційні коптські татуювання на зап'ястях виводили кислотою.
Викрадення тривають упродовж багатьох років, відомі випадки під час правління Анвара Садата (1970-1981). Після падіння Хосні Мубарака відзначається різке збільшення викрадень.
«До революції кожного місяця зникало 5 або 6 дівчат. Зараз у середньому – 15», розповідає Ебрам Луї, який очолює AVAFD в Єгипті.
Вік викрадених – від 14 до 40 років. 40% з них ґвалтують і змушують виходити заміж за викрадачів після їхнього навернення в іслам, зазначає AVAFD.
Одним з гучних випадків стало викрадення 14-річної Наді Макрі 2011 року. Її батьки знали ім'я викрадача. На 48-річного Ахмеда Хаммада подали скаргу в поліцію. Однак його не арештували, поліція відмовилася втручатися.
У той час як єгипетський закон забороняє шлюб і навернення в іслам неповнолітніх, у випадку Наді про закон забули. Їй було всього 15 років, коли вона народила свою 1-шу дитину. Єгипетська влада закрила справу, виправдавши «чоловіка». Для нього виявилося достатнім показати свідоцтво про шлюб, яке підтвердило факт «правового» союзу з його неповнолітньою «дружиною».
Випадок Наді Макрі – не єдиний показник подвійних стандартів у застосуванні закону щодо меншин. За численними свідченнями, вивченим AVAFD, поліція часто відмовляється шукати зниклих безвісти дівчаток, стверджуючи, що вони добровільно втекли з дому.
На думку експертів, в Єгипті існує організована мережа, що займається викраденнями людей. Деякі дослідники стверджують, що частина угруповань спеціалізується виключно на викраденнях коптських дівчат.