«З Бабиного Яру до неба, України і світу волає голос наших братів», – Глава УГКЦ на молитві за жертв трагедії
  • Чтв, 30/09/2021 - 10:31

Від імені Української Греко-Католицької Церкви та Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій в цю ніч висловлюю єврейському народові, нашим братам, юдейським громадам України слова молитовної солідарності і глибокого співчуття. Послухаймо голос Бабиного Яру і разом з ним скажімо Україні і світові: «Ніколи більше!» Закликав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на спільній молитві за жертв Бабиного Яру у 80-ті роковини трагедії.

У молитві біля пам’ятника киянам і військовополоненим, розстріляним у Бабиному Яру, спільно з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, взяли участь Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман.

«У Священному тексті, який є спільним для юдеїв і християн, у першій книзі Мойсея, ми читаємо про перше вбивство в історії людства – Каїн вбиває брата Авеля. Після цієї жахливої події Бог-Творець і Життєдавець звертається до людини, до Каїна, словами: "Що ти зробив? Голос крови брата твого взиває до Мене з землі"», – сказав Глава УГКЦ у слові, яке передувало молитві за невинно вбитих жертв Бабиного Яру.

Глава Церкви закликав цього вечора, коли український народ спогадує вісімдесяті роковини страшної ночі смерті, вбивства і жаху, прислухатися до голосу, який з Бабиного Яру волає до неба, а також до наших сердець України і світу. «Це – голос наших братів. Бо перше, ніж бути християнами, євреями, мусульманами, українцями, росіянами – ми є людьми, які покликані своїм Творцем в іншій людині бачити брата», – сказав він.

«Нехай голос, який ми почуємо, перетвориться на голос молитви за невинно убієнних братів і сестер наших, які спочивають у Бабиному Яру», – закликав Отець і Глава УГКЦ.

Відтак Блаженніший Святослав помолився за жертв Бабиного Яру заупокійною молитвою «Боже духів і всякої плоті…».

29-30 вересня 2021 року в Бабиному Яру відбуваються пам’ятні заходи, які організовують Український інститут національної пам’яті, Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр», Інститут історії України Національної академії наук за підтримки Світового конгресу українців.