З чого почати читати Біблію?
  • Втр, 22/08/2017 - 12:08

З чого почати читати Біблію? На перший погляд досить банальне питання, якщо дивитися на Біблію, як на звичайну книгу. Та в ній є тисячі сторінок і 66 книг. Тож вічне питання новонавернених: “З чого почати читати Біблію?”

Насправді, і багато віруючих зі стажем задаються тим самим питанням. Закінчивши одну книгу, вони часто замислюються, як рухатися далі.

У багатьох християн виникала ситуація, коли вони якийсь час не читали Біблію або читали непослідовно, а потім їм було важко зрозуміти, з чого знову почати читати.

Отож, є декілька порад для християн, які задаються питанням, з чого ж їм почати читати Біблію.

  1. Псалми. Дехто любить читати саме їх. Кажуть, що особливо у складні в житті часи читати про битви Давида і про те, як він був здатний славити Бога і поклонятися Йому, проходячи всі ці випробування, — те, що підбадьорює і дає сили робити те ж саме.
  2. Притчі. Чи знаєте ви, що існує 31 притча — по одній на щодень місяця? Ви могли б читати Притчі щомісяця, і це було б дуже корисно. Є вислів “Одна притча в день змушує диявола триматися подалі”. Є унікальний метод читання Біблії, за допомогою якого можна розбивати кожну Притчу на окремі крупинки мудрості, які можна застосувати до життя.
  3. Лука. Євангеліє від Луки — найбільш описовий розповідь про життя Ісуса. Якщо хочете по-справжньому пізнати Ісуса, читайте Євангеліє від Луки. А коли закінчите, перегорніть дві наступні книги та прочитайте продовження — Діяння Апостолів.
  4. Іоанн. Якщо хочете зрозуміти глибину любові і жертви Ісуса, прочитайте Євангеліє від Іоанна. Іоанн по-справжньому розкриває шлях порятунку через Ісуса Христа. Ми бачимо це в найпопулярнішому вірші з усієї Біблії — Івана 3:16. Хоча вона й не написана в хронологічній послідовності, як Євангеліє від Луки, та можете помітити акуратну і цілеспрямовану структуру, в якій написана книга Іоанна з метою розповісти про порятунок, яке Ісус дав світові.
  5. Ефесян. Боретеся зі своїм минулим? Вас мучить почуття провини і засудження? Ви часто відчуваєте себе як Божий “прийомна дитина”? Прочитайте Послання до Ефесян. У своєму листі в Ефес Павло кожну главу наповнив нагадуваннями про те, хто ми такі у Христі, про наші права як Його дітей, і про владу, яку Він дає нам, через свій Святий Дух.
  6. Филип’ян. Якщо ви втратили радість, відкрийте Послання до Филип’ян. Читайте його, вивчайте його, міркуйте про нього, і дозвольте кожному віршу увійти в ваш дух.

Ще декілька порад із читання Біблії, якщо тільки починаєте.

Не починайте з Буття і не читайте просто від початку до кінця, хіба, якщо ви досвідчений християнин, який регулярно читав Біблію тривалий час. Із багатьма християнами, які застосовували цей підхід до читання Біблії, траплялося те, що вони „застрягали“ на книзі Левіт або Числа і, повні розчарування, припиняли читати.

Прочитуйте книгу цілком. Читаючи книгу повністю, а не обираючи вірші то тут, то там, так зможете зрозуміти повний контекст. Іноді будете здивовані тим, як відомий вірш набуває абсолютно нового значення в контексті всієї історії або загальної ідеї.

Ведіть записи. Візьміть звичайний блокнот і почніть записувати свої думки про те, що прочитали. Щодня записуйте по одному-два речення про те, як прочитаний уривок можна застосувати до вашого життя, а також запишіть просту молитву.

Якщо будете дотримуватися цих порад, читаючи одну з шести книг Біблії, перерахованих вище, то помітите, як щораз більше хочете проводити час за читанням Біблії щоранку.

Підготувала Наталія ПАВЛИШИН