З історії УГКЦ. Проща семінаристів зі Львова до Страдчу 1995 року
  • Птн, 27/06/2014 - 12:42

У день мирянина, 26 червня 2014 року, відбулася щорічна Всеукраїнська проща до відпустового місця у с. Страдч на Львівщині. Медіаресурс УГКЦ пропонує переглянути історичне відео про паломництво до Страдчу семінаристів та викладачів Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Подія відбулася 6 травня 1995 року і відтоді стала традиційною для семінарії. До сьогодні студенти-першокурсники Львівської духовної семінарії та Українського католицького університету на початку нового навчального року вирушають пішки на Страдецьку гору.

У відеоматеріалі 1995 року можна побачити фрагменти Архиєрейської Літургії, яку очолив Єпископ-помічник Львівський владика Филимон (Курчаба). Інтерв'ю тодішнього ректора семінарії о. Степана Менька, ЧНІ, та легендарного о. Миколи Пристая – єдиного священика, який працював в семінарії у довоєнний період та після її відродження.

Отець Микола розповідає про те, як знайшов на місцевому цвинтарі могилу свого викладача о. Миколи Конрада. Він служив с. Страдч і був замордований більшовиками у 1941 році. В часі свого візиту до Львова, 27 червня 2001 року, Святіший Отець Іван Павло ІІ, проголосив цього священика-мученика блаженним.

 

 

Відео 1995 році з архіву телестудії «Собор». Монтаж та публікацію здійснено у червні 2014 році для Медіаресурсу УГКЦ.