З історії УГКЦ. Зустріч Папи Івана Павла ІІ з Михайлом Горбачовим
  • Чтв, 11/12/2014 - 16:24

Відео з історичної зустрічі, яка мала значний вплив на легалізацію УГКЦ. 1 грудня 1989 року відбувся офіційний візит керівника СРСР Михайла Горбачова до Ватикану, де він зустрівся з Папою Іваном Павлом ІІ. З ініціативи Єпископа Рима на зустрічі обговорювалося становище Української Греко-Католицької Церкви в СРСР і справа її легалізації.

У сам день візиту радянське прес-агентство «Новости» і засоби масової інформації в Західній Україні опублікували Декларацію Ради в справах релігій, якою, фактично, дозволяли реєстрацію греко-католицьких релігійних громад.

Напередодні історичного візиту М. Горбачова до Рима українські греко-католики активно проводили численні демонстрації та публічні богослужіння. Зокрема, 17 вересня 1989 року відбувся 250-тисячний мітинг у Львові. На цьому зібранні зачитали звернення до Івана Павла ІІ та заяву до Михайла Горбачова з вимогою надати свободу УГКЦ. Відео з цієї події можна переглянути на Медіаресурсі УГКЦ: http://ugcc.tv/ua/media/71794.html.

Відео з архіву телестудії УГКЦ «Собор». Запис здійснено з прямої трансляції італійського телеканалу Rai Uno. Опубліковано в грудні 2014 року для Медіаресурсу УГКЦ з нагоди 25-ліття виходу УГКЦ з підпілля.