З Любліна в рамках акції «Разом із Україною» вирушив транспорт з гуманітарною допомогою
  • Чтв, 02/07/2015 - 16:26

У середу, 1 липня, з Любліна в рамках акції «Разом із Україною» вирушив транспорт з гуманітарною допомогою. Вантаж призначений переселенцям з Донбасу на Львівщині. У рамках допомоги також підписано Люблінську декларацію солідарності з Україною.

Декларацію підписали представники регіональної влади, вищих навчальних закладів, підприємств і неурядових організацій.

Організатори акції підкреслюють, що ситуація в Україні дуже складна. Згідно слів президента Фундації духовної культури прикордонних теренів отця Стефана Батруха, із земель, що охоплені війною, втекло більше мільйона людей, які змушені знайти нові можливості життя в Україні.

«Європа зараз дискутує про те, як прийняти 60 тисяч емігрантів, і є труднощі. Україна має допомогти більше як мільйону людей, допомогти їм в адаптації до нових умов життя. Я вважаю, що це гуманітарна катастрофа, про яку офіційно не говорять. Дуже багато людей не мають життєво необхідного мінімуму», - підкреслив отець Бартух.

«Перед обличчям військової драми треба виявити солідарність і надати допомогу в дусі найкращих традицій польсько-українського добросусідства», - проголошує Люблінська декларація солідарності з Україною, пише KAI.

Ректор Люблінського католицького університету професор отець Антоні Дембіньські зазначив, що в закладі навчається 650 студентів з-за кордону, з них – три чверті – українці. «Ми намагаємось знайти стипендії для цих студентів, я вірю в те, що Декларація сприятиме цьому», - підкреслив отець Дембіньські.

У Любліні продовжується збір продуктів, ліків, гігієнічних засобів, одягу. «Наступного тижня рушить перший вантаж, 10 тон допомоги від фірм та населення, для Львівщини. Наприкінці липня і у наступні місяці хочемо відправляти чергові вантажі на Дніпропетровщину», - повідомив голова Фундації «Новий Став» Міхал Вуйчік.

Між іншим допомога має потрапити 400 родинам, що переселені в Дніпропетровську область з Донеччини та Луганщини. Допомога також має надійти і в 10 тамтешніх медпунктів та 10 пунктів для переселенців. Туди мають поїхати фахівці, що надаватимуть психологічну допомогу. Майже 50 українських дітей відправляться у відпочинкові табори на Люблінщині.