З Московським патріархатом стався черговий припадок католикофобії
  • Суб, 24/10/2015 - 00:54

Вчора, 23 жовтня, Відділ зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату оприлюднив заяву, у якій анонімний автор, від імені цього Відділу Московської церкви, вдався до брутальних словесних нападів на адресу Глави УГКЦ і Східних Католицьких Церков, викрививши і зміст і суть так званого Баламандського документу, стверджуючи, що Католицька Церква засудила Унію.

Причиною нападів Московського патріархату на Главу УГКЦ Блаженнішого Патріярха Святослава, стало інтерв’ю Патріярха австрійській католицькій інформаційній агенції «Kathpress». З україномовною версією цього інтерв’ю можна ознайомитись тут.

Московський патріархат розцінив, що дане інтерв’ю «сповнене агресії стосовно Російської православної церкви, нападами на канонічну Українську православну церкву, політизованими оцінками трагедії, яка сьогодні відбувається на сході України, образами на адресу патріарха Московського».

Окрім цього Московська церква вчергове заявила, що УГКЦ знову заважає Москві вести екуменічний діалог. Більше того, Московський патріархат назвав УГКЦ – пережитком минулого. Крім того Московський патріархат звинуватив Блаженнішого Святослава в націоналізмі й протиставлянні «двох братніх народів» - українців і московитів.

Вирвавши з контексту слова Глави УГКЦ стосовно УПЦ МП, Московський патріархат звинуватив Блаженнішого Святослав у брехні.

Московський патріархат у цій заяві вчергове зробив спробу тлумачити стосунки УГКЦ з Римом не у їхньому реальному контексті, а перекручуючи реальність і видаючи бажане московитами за дійсне. Демонструючи при цьому або банальне незнання реалій, або вмисне викривлення істини.

Окрім цього, не дивлячись на реальну відсутність офіційного діалогу між УГКЦ та УПЦ МП, Московський патріархат раптом виразив надію на продовження цього неіснуючого діалогу.