З нагоди Свята матері Українські іммігранти в Італії здійснили спільне паломництво до собору св. Софії в Римі
  • Втр, 13/05/2014 - 10:05

У неділю, 11 травня, українські іммігранти в Італії здійснили спільне паломництво до Собору святої Софії в Римі. Захід відбувся з нагоди святкування Cвята матері, яке вже 14 років поспіль організовує УГКЦ в Італії. Особливістю цьогорічного паломництва було виставлення мощів новопроголошених святих Папи Івана XXIIІ та Папи Івана Павла ІІ. Культурно-просвітницька програма була присвячена зокрема Матерям "Небесної Сотні" – берегиням національної єдності – і вшануванню 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка.

Розпочалось паломництво Архієрейською Літургією, яку очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії. З ним співслужили владика Іриней (Білик), Канонік римської папської базиліки Санта Марія Маджоре, о. Генезій Віомар, Протоархимандрит ЧСВВ, о. Іван Кулик, парох української парафії свв. Сергія і Вакха у Римі, о. Дмитро Квич, ректор собору св. Софії, о. Іван Стефурак, секретар Апостольського Візитатора, о. Андрій Євчук, капелан громади УГКЦ м. Помпеї, о. Ігор Горішній, капелан громади УГКЦ м. Мондрагоне, о. Іван Гобела та інші. Дияконував диякон Андрій Солецький.

Звертаючись до паломників у своїй проповіді, владика Діонісій зазначив, що у зв’язку з тривожними подіями в Україні цей «День Матері» відзначається у досить відмінний спосіб від попередніх років. «У нашому Соборі мощі українських новомучеників (Величковського, Ґойдича, Ромжі, Чернецького, Гопка) і мощі новоканонізованих Понтифіків Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ, які були подаровані Папі Францискові під час їх канонізації.

Завдяки проханню папи Івана ХХІІІ у 1963 році, під час ІІ Ватиканського Собору, Хрущов звільнив з концтаборів Патріарха Йосифа Сліпого після 18 років каторги. Тоді вже світ заговорив про Україну і про нашу мовчазну Церкву. А завдяки впливу Папи Івана Павла ІІ впали Берлінські мури, і розпався Радянський Союз. У наслідок цих подій Україна стала незалежною і мала нагоду вітати того Папу на своїх землях.  Коли саме наш народ сьогодні переходить драматичний період для нашої держави, мощі наших святих мучеників і ці Папи виставляються для прилюдного почитання. Це нагода просити цих святих Папів про захист і мир в Україні. І Папа Франциск минулої неділі заохотив ввірити Пресвятій Богородиці ситуацію в Україні такими словами: «Молюся разом з вами за загиблих цими днями, просячи в Господа Бога, щоб влив у серця всіх людей почуття примирення та братерства». Це буде для нас час перед ними помолитися за себе, за Україну, прийняти миро і помолитися один за одного.

Сьогодні поминаємо також «Небесну сотню», цих синів України, які пожертвували своє життя на вівтарі людської гідності, свободи народу, так званих «новомучеників Європи». Проте і надалі проливається кров наших братів, і ми глибоко переживаємо ці події в Україні, і ці події впливають на нас, бо ми впали в ці розбурхані води та інколи одні одним дорікаємо, нервуємо, більше сваримося, конфліктуємо… Треба нам встати і відновити мир у наших серцях!

Зараз Україна мов та пошматована матір. Ïї обікрали, роззброїли, поділили, зруйнували всі державні структури. Вона лежить розслаблена, побита, і в такому стані вже багато років», -зазначив владика Діонісій.

Після Літургії біля стіни пам’яті Героїв Майдану  було відслужено Панахиду за усіх полеглих новітніх героїв за кращу долю України. Після цього відбулося поклоніння мощам святих, які було виставлено у соборі для почитання.

По завершенні богослужінь відбувся спільний обід під відкритим небом духовенства та вірних, а активісти «Євромайдану Рим» організували гурток малювання та ігор для присутніх дітей на святі.

Завершилось святкування концертною програмою за участю українських колективів та шкіл в Італії. Під час концерту також відбувся розіграш благодійної лотереї: три безкоштовні авіаквитки Рим-Україна-Рим та портативний комп'ютер. Квитки для благодійної лотереї було надано авіакомпанією МАУ.

«Сьогодні на свято прибуло багато людей. Проте, можливо, тому, що не заплановані традиційні забави, танці, то здається, що людей є менше в порівнянні з попередніми роками.

Цей рік є особливий, тривожний, однак у нас й думки не було скасовувати свято цього року, ба більше, його ми вирішили наповнити новим змістом, який відповідає сьогоденним неспокійним подіям. У цьогорічному святі ми бажали в черговий раз об’єднати українців в Італії, щоб разом через молитву подолати страх, знервованість у сподіванні на мир та нове суспільство», –  відзначив Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій Ляхович.

Прес-служба УГКЦ в Італії