З нагоди Всесвітнього дня бідних Папа поблагословив скульптуру «Притулок»
  • Птн, 11/11/2022 - 12:54
Під час загальної аудієнції, що випередила відзначення Всесвітнього дня бідних, Папа поблагословив скульптурну композицію, покликану звернути увагу на потреби бездомних.

У неділю, 13 листопада 2022 р., відзначатиметься VI Всесвітній день убогих. З цієї нагоди Папа Франциск поблагословив черговий твір канадського скульптора Тімоті Шмальца, яка висвітлює проблеми людей без постійного місця проживання. Сталося це під час загальної аудієнції в середу, 9 листопада.

Композиція «Притулок» зображає голуба, який накриває коцом бездомного, що спить на землі. Вона виготовлена в натуральний зріст, а натхненниками стали духовні сини й доньки святого Вінсента де Поля. Скульптура, яку поблагословив Папа, призначена на підтримку їхньої ініціативи, присвяченої бездомним.

 

«Мені спало на думку, – розповів митець в інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News, – зобразити голуба як символ Святого Духа, Який дає сили для того, щоби одягнути нагого. Мене це зворушило і я вирішив зробити скульптуру, яка зображує голуба, який прикриває бездомного покривалом. Я хочу, щоби мої твори вказували на те, що піклування про вбогих є нашим моральним обов’язком, як про це йдеться у 25-й главі Євангелії від Матея. Тут маємо символ Святого Духа в дії. Я замислювався над тим, як умовно зобразити наш обов’язок перед бездомними. Сподіваюся, що символ голуба, який силою своїх малих крил накриває бездомного, спонукає нас, аби ми те саме чинили нашими руками. І той факт, що скульптуру поблагословив Папа, цьому допоможе».

Копії скульптури будуть встановлені в різних місцях, аби підтримати кампанію Вінкентійської родини «13 Домівок», яка ставить перед собою мету дати дах над головою 10 тисячам бездомних у 160 країнах світу, в яких служать послідовники святого Вінсента де Поля. Назва ініціативи покликається на епізод з життя цього святого, який 400 років тому подбав про 13 помешкань для покинутих дітей у Парижі.

«Насамперед потрібно перемінювати людське серце, зігріти його та спонукати до роздумів. Бездомні часто є невидимими, й у цьому полягає перший виклик, перше завдання. Зробити так, аби їх помічали. Цьому має послужити ця скульптура», – зазначає Тімоті Шмальц, статуя якого, присвячена мігрантів, кілька років тому була встановлена на площі Святого Петра у Ватикані.