«З НАМИ БОГ, РОЗУМІЙТЕ НАРОДИ»
  • Срд, 18/01/2017 - 13:31
«Бо хлоп’ятко нам народилося, сина нам дано;
влада на плечах у нього; і дадуть йому ім’я:
Чудесний порадник, сильний Бог, Отець довічний, Князь миру»
(Іс 9,5)

Місяць січень для кожної української душі є особливо святковим. Ми урочисто відзначаємо дні божого об’явлення: у таїнстві Різдва Христового Господь запрошує нас до Вифлеєму, щоб у простоті та покорі, як пастухи і мудреці, приступити до ясел, у яких Він об’являється світові як Дитя Еммануїл, що значить «з нами Бог»; а у таїнстві Хрещення, Господь запрошує нас на Йордан, де Ісус хреститься і об’являється світові на початку своєї привселюдної місії  – провадити нас до Царства Божого. Про це читаємо у стихирах на стиховні у дні передсвяття Богоявління: «Світлий був, Спасе, минулий празник, світліший же той, що приходить. Тамтой сповістив ангел, а цей приготував Предтеча; у попереднім проливалася кров, бо ридав бездітний Вифлеєм, а цей появляють божественні води – купіль для багатьох дітей; тоді зоря звістила мудрецям, а тепер Отець об’явив Тебе світові. Господи, що воплотився і знову приходиш явно, - слава Тобі!»

Різдво Ісуса Христа та Хрещення у Йордані – це переломні моменти в історії спасіння людини: Господь особливим способом – через Воплочення – наближається до людини, щоб дати їй можливість наблизитися до Нього; стає ближчим до людини, щоби вона зрозуміла, що лише у Бозі є її ціль, у Бозі її щастя, у Бозі є підтримка в теперішньому житті та гарантія вічного спасіння.

Прихід Месії очікували люди старого завіту, жили надією, а вогник цієї їхньої надії підтримував Господь через пророків. Пророк Ісая, котрий народився в Єрусалимі вісім століть до народження Месії, називає Його, прийдешнього Месію, «чудесним порадником», «сильним Богом», «князем миру». Саме ці ознаки Месії, котрий мав прийти для спасіння людей, давали людині старого завіту і дають людям нашого часу особливу впевненість у Бозі та довіру до Нього. Такими «іменами» Господь стає ближчим до людини, доступнішим, щоб могти її привести до спасіння, бо і ціль воплочення була, і вже два тисячоліття залишається незмінною – спасти кожну людину, яка сотворена на образ і подобу Божу і яка призначена для щасливої вічності з Богом.

Пророк дає таке прекрасне ім’я Христові – «чудесний порадник». Як часто сучасна людина потребує поради, як часто шукає відповіді на запитання, які ставить світ та наші ближні. Ці запитання часто провокуючі, інколи з подвійним змістом, інколи з наміром знайти нагоду, щоби образити самого Бога чи святу Церкву, Ним основану на Петрі (пор. Мт 16,18). Куди за порадою повинен звертатися християнин, коли не знає як правильно думати, як висловлюватися чи як чинити? Саме до Христа ми повинні звертатися, бо саме Він є чудесним порадником, а Його Святе Євангеліє дає нам відповідь на всі наші запитання чи розвіює всі наші сумніви. А якщо ж чогось немає написано у Святому Письмі, то відповідь ми зможемо знайти у Катехизмі, у вченні Церкви чи у її служителів, які стараються бути голосом Христа і здійснювати місію «чудесних порадників» серед народу. Христос є порадником найкращим, і тому всі християни, які інколи дають поради, повинні давати їх по-християнськи, по-божому, так як вчив Христос і як вчить свята Церква.

Пророк називає Месію «сильним Богом». Це так важливо, щоб людина завжди пам’ятала, що наш Бог дійсно сильний, у Ньому повнота сили, він найсильніший і, щоб ніколи в цьому не сумнівалася. І навіть, якщо Він допускає певні ситуації, які нам видаються неприпустимими, то це не означає крах Його сили. Вистарчає однієї думки Бога, щоб змінити хід подій і хід історії, але ж Господь ніколи не йде проти волі людини, проти вибору людини, проти рішень людини, яку сам сотворив свобідною. Вистарчає подумати про себе самих: чи нам колись Господь перешкодив щось добре чи зле вчинити? А чи може нас Господь заставив до чогось? Будучи всесильним, він дав також і своїм створінням – нам, людям, сотвореним на свій образ і свою подобу, певну силу, але хотів, щоб людина її використовувала для добра. Як, напевно, важко спостерігати Богові, коли його створіння використовує силу проти своїх ближніх, для війни, для абортів, для знущань, для приниження. Він всесильний, Він сильний Бог, але Він ніколи не застосовує сили проти людини. А люди, які не мають Бога, які не живуть божим духом, часто силу, дану Богом використовують проти самого Бога, проти Церкви чи проти немічних світу цього.

Ще одним іменем називає пророк Месію – «Князем миру». Відколи існує людина з її світлим розумом та свобідною волею, вона стає полем боротьби між добром і злом, правдою і брехнею, миром і війною. І ці всі види боротьби вони можуть бути у думках людини, у її словах чи у вчинках. Природно, розум людини спрямований до пізнання правди, тому нормальна людина не сприймає брехні. Якщо людина закриває очі і вуха на брехню, стає співучасником зла і дитиною диявола, якби  цей вислів не різав наші вуха, але саме про це читаємо у Святому Письмі, що диявол є «брехуном і батьком лжі» (пор. Ів 8,42-44). Воля людини спрямована до добра, тому свобідна людина завжди вибиратиме добро – тобто те, що є добрим, як для тіла, так і для душі, а відкидатиме зло, яким би воно добрим не видавалося і як би до нього не тягнуло. Людина хоче жити в мирі і ніколи не може оправдати війни. Тільки Господь може дати нам мир і тільки ті люди, які живуть з Богом, можуть називатися і бути «миротворцями». Про мир каже нам Ісус: «Мир залишаю вам, мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю вам його. Хай не тривожиться серце ваше, і не страхається!» (Ів 14,27). Тому Ісус є дійсно «Князем миру», він сам є нашим миром, бо у Ньому є примирення з Богом за всі наші прогрішення (пор. І Ів 4,10).

Схиляючись у смиренні перед «чудесним Порадником», «сильним Богом» і «Князем Миру», просімо в Нього благодать бути вірними Його дітьми – правдивими і боголюбивими християнами, які би давали тільки добрі поради, які би завжди пам’ятали, що ми є дітьми сильного Бога і ніколи в Його силі не сумнівалися, і щоб прохання про мир у наших душах, родинах і нашій батьківщині завжди були звернені до Нього – до Князя Миру.

Христос Рождається!  Славімо Його!