За час «Арабської весни» в Єгипті зруйновано більше 40 християнських церков
  • Чтв, 12/09/2013 - 20:19

За час «Арабської весни» в Єгипті було зруйновано більше 40 християнських церков, а місцеві копти - найстаріша християнська громада у світі - стали об'єктом жорстокого переслідування радикальних ісламістів.

При подальшому «розвитку демократії» коптам загрожує повне знищення. Фотограф Девід Дегнер провів кілька днів наприкінці серпня в регіоні Ель-Мінья, і зняв, які глибокі рани отримали християнські церкви Єгипту.

Чим обертається «демократія західного типу» в арабських країнах, добре видно на прикладі місцевих християн - саме їх ця «свобода» переслідує в першу чергу. Наприклад, в Іраку до американського вторгнення в 2003 році проживало 2 млн.християн, сьогодні їх залишилося всього 140 тисяч (велика частина втекла до Ірану чи Європи, десятки тисяч були вбиті озвірілими натовпами).

Сьогодні «демократизація» добралася ще до двох країн арабського світу, в яких знаходяться численні християнські громади - Сирії та Єгипту. І якщо в Сирії режим Асада ще якось протистоїть нападам на християн з боку ісламістів, то в Єгипті «зачистка » коптів при настанні «демократії», принесеної «Арабською весною» ще кілька тижнів тому йшла повним ходом.

Військові, які прийшли до влади в Єгипті в ході перевороту, зупинили погром місцевих християн. Більше того, винесені вже перші вироки кільком вандалам і вбивцям коптів: 11 членів «братів- мусульман» днями були засуджені до довічного ув'язнення. Цей вирок викликав хвилю обурення в середовищі ісламістів, і вони поспішили «помститися» за нього християнам - варвари підпалили найдавніший в Єгипті християнський храм. Вогонь знищив монастир у місті Далга, який був побудований 1600 років тому. Разом з храмом згоріли священні для єгипетських коптів ікони та мощі святих. Пожежа тривала три дні. «Монастир горів кілька разів протягом трьох днів, а його розграбування тривало тиждень, зрештою, були вирвані навіть проводка і вимикачі» , - розповідав настоятель монастиря отець Йоанніс .

Після приходу військових до влади в Єгипті, які припинили подальше поширення «демократії» в Єгипті, стали явні масштаби погромів місцевої християнської громади за ті кілька років, що при владі були «обрані на вільних виборах» ісламісти (чиїм ватажком був президент Мурсі).

Після початку «Арабської весни», за даними Союзу коптських організацій, країну залишило понад 140 тисяч християн, а натовпи погромників розграбували і спалили в цій країні більше 40 християнських храмів, серед них - 10 католицьких церков, кілька лютеранських і 30 православних - коптських і грецьких. Такі відомості повідомляє радіо Ватикану. При обороні християнських церков ісламістами було вбито 14 поліцейських і військових.

Ватиканська газета «Оссерваторе романо» у зв'язку з цими подіями нагадує, що копти - єгипетські християни, представники однієї з найдавніших гілок християнства, які зберегли у своїй історії та культурі риси, що сягають корінням в глибину століть, у світ фараонів і їх підданих. Копти становлять майже 10% жителів країни. Вони являють собою неарабське корінне населення Єгипту, прямих нащадків древніх єгиптян, і налічують близько 8 млн.чоловік. Більшість коптів належать до Коптської православної церкви з числа дохалкідонських церков. Частина коптів (близько 150 тисяч чоловік) належить до Коптської католицької церкви. Християнське вчення знайшло безліч послідовників в Єгипті в середині I століття. Як вважають копти, приніс його їх перший патріарх - апостол Марко, автор одного з чотирьох канонічних Євангелій. Фактично копти - найдавніша християнська громада у світі.

Після військового перевороту лідер «Аль- Каїди» Айман аз-Завахірі підтримував антихристиянські дії салафітів, стверджуючи, що «за єгипетською революцією 30 червня 2013 стоїть змова США, здійснена за підтримки військових і коптської меншини».

Зі свого боку , патріарх Коптської церкви Папа Тавадрос II ще в липні підтримав військових, що відсторонили від влади Мохаммеда Мурсі. Він тоді казав: «Ми завжди були толерантним суспільством, але тепер хтось хоче нас розділити». Для коптів прихід військових був єдиним порятунком від тотального їх знищення.

Міністр оборони і глава військової хунти Абдель Фаттах Ас-Сісі пообіцяв християнам, що відновлення всіх храмів буде зроблено за рахунок держави. А поки тимчасовою мірою, розпочатої військовими, є спорудження захисних споруд від ісламістів-погромників. Так, навколо катедрального храму в Александрії зведуть оборонну стіну, щоб захистити святиню і забудови при храмі від збройних нападів

Частина світських режимів в арабських країнах підтримали дії військових щодо захисту християнської меншини. Так, принц Йорданії Газі бен Мухаммед вважає, що останнім часом араби-їристияни вперше за сотні років перетворилися на мішень. На його думку, араби-християни не тільки стали жертвою сліпого і глухого підбурювання до заколоту, але страждають просто тому, що вони християни. Він підкреслив, що християни з'явилися в близькосхідному регіоні раніше мусульман і не є колонізаторами.

За матеріалами www.sedmitza.ru