За кожним покликанням стоїть чиясь молитва. З Папою Франциском на молитві «Царице Неба»
  • Нед, 21/04/2013 - 14:48

У неділю, 21 квітня 2013 року, опівдні, після понтифікальної Святої Меси, яку у ватиканській базиліці Святого Петра очолив Вселенський Архиєрей, уділивши пресвітерські свячення 10-ом дияконам, вірні мали нагоду проказати разом із Папою Франциском також й Богородичну молитву «Царице Неба» та послухати його коротне недільне повчання.

Цього разу Святіший Отець звернув увагу слухачів на біблійний уривок, що читався цього дня у римо-католицьких храмах, а саме, про Доброго Пастиря із десятої глави Євангелії від святого Івана. «Вівці Мої голосу Мого слухаються і Я їх знаю: вони за Мною слідують, і Я даю їм життя вічне, і не пропадуть вони повіки, і ніхто не вирве їх із Моїх рук. Отець Мій, який Мені їх дав, більший від усіх, і ніхто не вирве їх з рук Мого Отця! (Ів. 10, 27-30)» – на думку Папи Франциска, ці слова Ісуса Христа є основою християнського послання: Христос кличе нас до участі у Його стосунках з Отцем, що і є вічним життям. «Ісус бажає налагодити із Своїми друзями такі взаємини, які б відображали ті стосунки, які Він має з Отцем: стосунки взаємної приналежності у повному довір’ї, у глибокому сопричасті», – підкреслив Вселенський Архиєрей, додавши, що Спаситель вибирає образ пастиря овець саме для того, щоб виявити усю глибину цих дружніх взаємин: пастир їх кличе, а вони розпізнають його голос та слідують за ним.

«Таємниця голосу є вражаючою: вже від лона нашої матері ми вчимося розпізнавати її голос і голос батька; завдяки інтонації розпізнаємо любов чи погорду, приязнь чи холодність. Голос Ісуса є єдиним! Якщо навчимося його розпізнавати, Він провадитиме нас дорогою життя, що є дорогою, яка переступає також через провалля смерті», – промовив Єпископ Риму, зазначаючи при цьому, що коли Ісус мене потягає, коли Його голос зігріває моє серце, то це є благодать Бога-Отця, Який вклав у мене бажання любові, правди, життя, краси,.. «а Ісус є усім цим у повноті».

За словами Папи, це допомагає нам зрозуміти таємницю покликання, особливо до богопосвяченого життя. Іноді Ісус нас кличе йти за Ним, але стається так, що ми не усвідомлюємо, що це Сам Ісус, що це Його голос. «Сьогодні тут, на площі, є багато молоді... Хотів би запитати: чи ви іноді чули голос Господа Ісуса, Який через бажання, збентеження, запрошував вас наслідувати Його зблизька?.. Чи мали ви бажання бути апостолами Ісуса?», – звернувся до молоді Святіший Отець, пригадуючи, що молодість потрібно поставити на карту високих ідеалів. Він також наголосив, що за кожним покликанням до священичого та богопосвяченого життя, та перед ним, завжди стоїть чиясь сильна і глибока молитва: бабці, дідуся, мами, батька, спільноти... Ось чому Христос так наголошував: «Просіть, отже, Господаря жнив, щоб вислав робітників на свої жнива».

«Покликання народжуються у молитві і з молитви; і лише в молитві можуть тривати та приносити плоди», – підкреслив Папа Франциск. А пригадавши, що ця неділя є Всесвітнім днем молитви за покликання, закликав усіх вірних піднести щирі молитви за покликання до богопосвященого та священичого стану та, особливо, за священиків Римської дієцезії, які цього дня отримали ієрейські свячення з рук Вселенського Архиєрея.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va