За лаштунками інтерв’ю з Папою Франциском
  • Срд, 25/09/2013 - 11:15

Католицькі і світські ЗМІ продовжують висловлювати свої реакції на обширне особисте інтерв’ю, яке Папа Франциск дав минулого тижня. Інтерв’ю, опубліковане у єзуїтських виданнях по всьому світу, подає нове бачення аргентинського понтифіка, його єзуїтське походження та візію більш відкритої Церкви.
Це інтерв’ю стало результатом трьох серпневих зустрічей Папи із редактором італійського єзуїтського журналу «La Civiltà Cattolica» о. Антоніо Спадаро в гостьовій кімнаті Дому Св. Марти у Ватикані.
Кореспондент Ватиканського Радіо розмовляла з о. Спадаро про цей унікальний досвід – брати ексклюзивне інтерв’ю в Папи.

Інтерв’ю з Папою Франциском для мене було перш за все духовним досвідом. Він говорить дуже просто, він дуже смиренна і відкрита людина. Я відчув авторитет цієї людини, відчував, що говорю з Папою. Однак не відчував жодної дистанції між нами. Ми мали три зустрічі. Після того, як на першій зустрічі запланованих дві години просто злетіли, він сказав: «А Ви зможете прийти ще раз?» Я сказав: «Звичайно». Наступні два дні ми також розмовляли по дві години. Він дійсно дуже відкритий. Він сказав: «Я відкритий перед Вами і планую говорити дійсно те, що думаю». Так і було.
Він сказав: «Я – син Церкви», тому мусить бути дуже обережний. Він має своє бачення Церкви і намагається передати це бачення, бачення ніжності. Він використовує це іспанське слово «misericordiando» - це ставлення Церкви, яка є здатною залишатися з людьми, тілом і душею. Тому ми мусимо виходити на одвірки. Саме про це турбується Папа, це – суть його послання. Тому не важливо, чи людина є далеко від Церкви, чи вона живе у відповідності до того, як вчить Церква. Важливим є те, що Церква може досягти людину там, де вона є, саме в тому місці. І від цієї вихідної точки людина може почати зростати у вірі.
Усі ватиканісти в значенні теперішнього часу категорично помиляються. Я розмовляв з ними, і бачу що у своїх припущеннях вони мислять невірно. Вважається, що Папа іде від точки «А» до точки «В», але це не так. Папа виходить від точки «А», а далі він слухає, багато молиться, його очі відкриті до світу. Триває довгий процес розпізнання. Наразі я особисто не можу сказати, в якому напрямку він йде. Швидше за все, він намагається зрозуміти, якою є Божа воля для нашої Церкви.

Багато з тих питань, про які Папа говорить в інтерв’ю, він вже раніше заторкував, наприклад, під час прес-конференції на борту літака. Що Вас найбільше вразило, що було новим в цьому інтерв’ю?
Для мене кожна хвилина, проведена з ним, була повною несподіванкою. Тому мені важко виділити щось одне. Мені дуже сподобалися óбрази, які він використовував. Наприклад, щодо Церкви. Отже, саме такий образ Церкви  і є в його уяві. Церква є для тих людей, які потребують послання спасіння, -Євангелія. І такий образ є чудовою нагодою для нас, щоб роздумати над ним.

 Ви також багато говорили про єзуїтів, що означає бути ним. Чого Ви навчились з цього?
Багато чого. На жаль, не можу про це розповісти, бо це приватна справа. Проте одна річ, яка запала мені до душі після розмови з ним – Товариство Ісуса має бути зосереджене не на собі, а на Христі.