За три роки "Боко Харам" вбили в Нігерії 4 тисячі дітей
  • Срд, 10/05/2017 - 12:02

4 тисячі нігерійських дітей загинули від рук «Боко Харам» впродовж останніх трьох років. Вони стали жертвами нападів на приватні будинки та школи, терористичних атак, а також ісламські фундаменталісти використовували їх як «живі бомби». Такі драматичні дані демонструє звіт ООН щодо ситуації неповнолітніх у збройних конфліктах.

Зі звіту стає відомо, що в Нігерії першочерговою мішенню терористів з «Боко Харам» є найменші діти. Окрім тих дітей, що загинули, слід згадати про 7300 дітей, які були покалічені під час нападів ісламістів. Вважається, що це угрупування фундаменталістів налічує близько 1700 дітей-солдатів. Найчастіше їх викрадають з домів чи шкіл і силою примушують брати участь в повстанні. Однак навіть деякі батьки відправляють дітей в лави «Боко Харам», вважаючи участь в повстанні джерелом заробітку. Члени цього угрупування, для котрих усяке навчання поза ісламом є гріхом, знищили вже понад півтори тисячі шкіл впродовж трьох років.

Ісламісти з «Боко Харам» стоять також за викраденням в квітні 2014 року близько 300 дівчат в місті Чібок. Завдяки посередництву президента вдалось звільнити 82 з них. В обмін на свободу дівчат було звільнено групу прихильників терористичного угрупування. В руках ісламістів зараз залишається близько сотні викрадених. Їх доля невідома, інформує польська редакція Радіо Ватикан.

«Ми дякуємо Богові за звільнення дівчат, але водночас голосно запитуємо, заради чого ми змушені так довго терпіти», – сказав кардинал Джон Онайєкан, коментуючи їх звільнення. Архиєпископ Абуджи зазначив, що, без сумніву, якби йшлося про доньку якоїсь важливою особи, то не прийшлось би так довго чекати. Він також закликав оточити підтримкою родини викрадених дівчат. Кардинал Онайєкан визнав, що хоча імена дівчат, які загинули в полоні, залишаються невідомими, однак відомо, що багато з них загинули під час боротьби, а також внаслідок хвороб чи під час народження дітей екстремістів, яких вони зачали внаслідок зґвалтування.