«За Україну у час війни»: У Хрестопоклінну неділю у Страдчі відбулася Хресна дорога
  • Пон, 20/03/2023 - 17:21
Вчора 19 березня, у Хрестопоклінну неділю, у відпустовому центрі Львівської Архиєпархії «Страдч» відбулася хресна дорога за Україну у час війни.

 

Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир. Архиєрею співслужили священники архиєпархії. Загалом участь у молінні взяло понад 10 000 вірних, серед яких чимало дітей та людей старшого віку.

Впродовж усієї хресної ходи миряни та деякі священники несли дерев’яні хрести як символ хреста, який Ісус у Євангелії Хрестопоклінної неділі,закликає взяти на себе і йти слідом за Ним. (пор. Мр. 8.34)

На завершення моління, у стіп воскреслого Христа, поруч з Успенським храмом, з душпастирським словом до вірних звернувся владика Володимир.

Єпископ-помічник подякував усім присутність за спільну молитву, пригадав про три упадки України та вказав на приклад Богородиці, яка, пройшла разом з Христом Його Хресну дорогу і стала свідком Воскресіння.

«В Новітній історії нашого народу також було три упадки: Помаранчева революція», «Революція гідності» та війна росії проти України. Тоді, як і тепер також багато хто думав, що для України кожний з упадків стане кінцем. Але ми встали. Ми ще не перемогли, але ми є вдорозі до Воскресіння. Ми є покалічені, носимо рани на тілі нашого народу, плачемо, оплакуємо тих, хто покинув цей світ, але ми впевнено йдемо далі», – сказав архиєрей.

Йдемо впевнено так, – продовжив далі він, – як ми сьогодні йшли впевнено вгору під час хресної ходи. Не легко було йти, але це був короткий шлях. Якби хтось не захотів йти вгору, то би не зміг пройти повністю цю хресну дорогу. Бо тут немає як обійти. Ми пройшли.

«Ми завершуємо наше моління у стіп Успенського храму. Ми знаємо, що дорога життя Богородиці теж не була легка. Вона засумнівалася у Благовіщенні, багато терпіла після народження Ісуса Христа. Марія перейшла з Ним Хресну дорогу, Великодній ранок приніс вістку про те, що Ісус воскрес. Дякую всім вам за участь у Хресній дорозі. Дякую страдчанським душпастирям за мудру організацію», – додав владика Володимир.

Відтак усім присутні отримали повний відпуст та архиєрейське благословення.

Довідка: Хресна дорога у Страдчі розташована у лісі. Папа Пій XI надав їй статусу Єрусалимської, чим визнав рівноцінною з Єрусалимською. Загалом Хресна дорога у Страдчі має 15 стацій. Це молитовні зупинки, кожна з яких відображає страсті Ісуса Христа перед розп’яттям у дорозі на гору Голгофу. Вона має реалістичні скульптури в людський зріст, які відображають події ходи Ісуса. Розташована Хресна дорога на горі. Стежка доволі крута, що надає реалістичного відчуття важкої дороги, яку Ісус долав на Голгофу.