Забуті та позбавлені уваги є образом відкинутого Дитяти Ісуса, - Папа Франциск
  • Суб, 16/12/2017 - 17:32

Існує багато забутих людей, яких ніхто не хоче помічати, але вони є образом відкиненого Дитяти Ісуса, Якому забракло гостинності у Вифлеємі. Про це Папа Франциск нагадав дітям та підліткам, які є членами «Дитячої Католицької Акції Італії».

В суботу, 16 грудня 2017 р., вони завітали до нього, щоб скласти різдвяні побажання від імені дитячого та дорослого відділів цієї мирянської організації. Така передріздвяна зустріч уже здавна стала традиційною. Її започаткував ще блаженний Павло VI. Щороку юних представників «Католицької Акції» з усієї Італії перед Різдвом приймали також святий Іван Павло ІІ та Венедикт XVI.

Від імені гостей, а це були делегації з 12 італійських дієцезій, Святішого Отця привітали чотирнадцятирічна Дезіре та десятирічний Лоренцо. Вони, насамперед, подякували йому за спільне відзначення 150-річчя Католицької Акції, яке відбулося наприкінці квітня на площі Святого Петра, і за відповідні послання й привітання.

Діти зауважили, що відзначення ювілею стало нагодою спілкування із «дідусями й бабусями» асоціації, які передають свій досвід участі в житті Католицької Акції. Вони також поставили Папі запитання: «Якими є периферії, досягнути яких повинні старатися ми, підлітки?». В цьому контексті вони розповіли про цьогорічну формаційну ініціативу «Готові фотографувати!». Вона полягає в тому, щоб «зосередити свою увагу, як це робиться з об’єктивом фотоапарата, на житті Ісуса, на Його жестах та зустрічах», аби наслідувати Його.

Вітаючи підлітків і дорослих, які їх супроводжували, Святіший Отець зауважив, що їхні привітання є для нього особливо цінними, оскільки супроводжуються «плодами ваших ініціатив солідарності». Він також похвалив зустрічі взаємного пізнання та близькості із старшим поколінням, «бо це прекрасна та важлива річ, бо похилі віком є історичною пам’яттю кожної спільноти, скарбом мудрості й віри, який слід вислухати, оберігати й цінувати».

Далі Папа звернув увагу на формаційну програму «Готові фотографувати!», в рамках якої, користуючись метафорою фотографування, діти й підлітки «намагаються зосередити свою увагу на вирішальних моментах в житті Ісуса, аби старатися ще більше уподібнитися до Нього», свого «найбільшого та найвірнішого приятеля».

«Дивлячись на життя та місію Ісуса, ми розуміємо, що Бог – це Любов. Отож, будьте добрими “фотографами”, як того, що зробив Ісус, так і дійсності, яка навколо вас, дивлячись уважними й пильними очима. Дуже часто там можна побачити забутих людей: ніхто на них не дивиться, ніхто не хоче їх бачити. Вони – найбідніші, найслабші, вигнані за борт суспільства, бо вважаються проблемою. Вони, натомість, є образом відкиненого Дитяти Ісуса, Який не знайшов гостинності в місті Вифлеємі, вони є живим тілом страждаючого та розп’ятого Ісуса», – сказав Святіший Отець.

У цьому контексті Папа заохотив дітей і підлітків запитувати себе: «Кому присвячую більше уваги?». Може лише сильним та успішним?.. «А на кого звертаю замало уваги? Кого вдаю, що не помічаю, відвертаючи свій погляд?.. Ось де є ваші “периферії”: спробуйте зупинити свій об’єктив на товаришах і на людях, яких ніхто ніколи не помічає й спробуйте зробити перший крок назустріч, дарувати їм трохи свого часу, усмішку, жест ніжності», – відповів Святіший Отець на запитання гостей, закликавши:

«Дорогі підлітки, будьте друзями й свідками Ісуса, Який у Вифлеємі прийшов, щоб бути між нами. Під час цих вже недалеких різдвяних свят ви покликані допомагати дедалі більше Його пізнавати серед своїх друзів, у містах, парафіях та в своїх родинах».