Загальна аудієнція середи: Щоб захищати життя, слід його любити, а найбільша загроза – втрата сенсу
  • Срд, 27/11/2019 - 19:17

«Це був дар, за який я вдячний Господеві», – так Папа Франциск охарактеризував Апостольську подорож до Таїланду та Японії, з якої повернувся вчора, розповідаючи про неї паломникам, що в середу, 27 листопада 2019 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на загальну аудієнцію. «Цей візит посилив мою близькість до цих народів: нехай же Господь благословить їх повнотою процвітання й миру», – побажав він, складаючи подяку владі та єпископам обох країн за запрошення та турботливе прийняття, як також обом народам.

Серед «народу усмішки»

Далі Папа коротко представив головні моменти відвідування обох країн, першою з яких став Таїланд, «стародавнє королівство, яке дуже осучаснилося». Глава Католицької Церкви зауважив, що зустрічаючись з королем та представниками влади, він «віддав шану багатій духовній і культурній традиції тайського народу, народу “прекрасної усмішки”». «Я підтримав їхні зусилля на користь гармонії між різними компонентами нації, як також спрямовані на те, щоб економічний розвиток приносив користь всім, щоб були зцілені рани визискування, особливо, жінок і дітей».

Оскільки буддизм є «інтегральною частиною історії та життя цього народу», Святіший Отець зазначив, що здійснив візит до Верховного патріарха тайських буддистів, «прямуючи дорогою взаємної пошани», започаткованою його попередниками. Значущою в цьому контексті була також екуменічна та міжрелігійна зустріч в найбільшому університеті країни.

Тоді Папа підкреслив, що свідчення Церкви в Таїланді «здійснюється також через діла служіння хворим і останнім». Промовистими в цьому значенні стали відвідини лікарні Сен-Луї. Святіший Отець також згадав про зустрічі з духовенством, богопосвяченими особами, єпископами та дві Святі Меси в Бангкоку, учасники яких досвідчили, «що у новій родині, сформованій Ісусом Христом, присутні також обличчя й голоси тайського народу».

Під закликом захищати життя

Наступним етапом подорожі був візит до Японії, що розпочався зустріччю з єпископами в нунціатурі в Токіо, з якими Папа обмінявся думками про виклик «бути пастирями невеликої Церкви, яка є, однак, носієм живої води – Ісусового Євангелія». «Захищати кожне життя» – під таким гаслом відбувалися відвідини цієї країни, що «носить на собі рани атомного бомбардування та є для всього світу речником фундаментального права на життя та на мир».

«У Наґасакі та Хіросімі я мав молитовні зупинки, зустрівся з деякими постраждалими та з родичами загиблих, наголосивши на рішучому засуді ядерної зброї та лицемірстві того, щоб говорити про мир, виготовляючи та продаючи боєприпаси», – сказав Святіший Отець, зазначаючи, що Японія показала «надзвичайну здатність боротися за життя», виявлену також після «потрійної катастрофи» 2011 року.

«Щоб захищати життя, потрібно його любити, а сьогодні великою загрозою в найрозвинутіших країнах є втрата сенсу життя. Першими жертвами порожнечі сенсу життя є молодь», – зауважив далі Папа, згадуючи про те, що одна із зустрічей в Токіо була присвячена саме молоді, під час якої він вислухав свідчення та заохотив разом протистояти будь-яким формам цькування та перемагати страх, «відкриваючись на Божу любов».

А згадуючи про зустрічі з Імператором Нарухіто та з представниками влади й дипломатичного корпусу, Глава Католицької Церкви зазначив, що закликав творити «культуру зустрічі й діалогу, позначену мудрістю й широтою горизонтів». «Залишаючись вірною своїм релігійним і моральним цінностями, й відкритою на євангельське послання, Японія зможе стати провідною країною задля справедливішого та мирного світу та задля гармонії між людиною і довкіллям», – підсумував Папа.