Загребська Архиєпархія реагує на нападки патріарха Іринея на Католицьку Церкву в Хорватії
  • Птн, 10/05/2013 - 21:41

Нещодавно в інтерв’ю одній із сербських газет патріарх Іриней (Сербська православна церква) звинуватив архиєреїв Католицької Церкви в Хорватії в тому, що вони начебто закликають до порушення «основних людських прав своїх співгромадян – православних сербів, як наприклад, право на повернення і безпечне життя, рівноправність у праві на працю, право на повернення домів та забраного майна, право на ім’я, мову і письмо».

 

Загребська Архиєпархія в офіційній заяві виражає занепокоєння такими заявами очільника Сербської православної церкви. «Хоча конкретно не було згадано нікого поіменно, очевидно пан Патріарх у своїй заяві, особливо в її другій частині, мав на увазі проповідь Загребського Архиєпископа в часі Євхаристійної Відправи 29 квітня 2013 року… У цьому коротенькому тексті є дуже багато того, що непокоїть і ставить серйозні питання. У першій частині заяви Патріарх не приводить жодного імені, говорячи про «деяких релігійних предстоятелів», які закликають до порушення фундаментальних людських прав. Оскільки йдеться про дуже серйозні звинувачення, було б відповідально назвати імена цих «деяких».

 

У другій частині, очевидно, дається зрозуміти, хто є одним з «деяких», кого звинувачують і над чиїми словами неймовірно згіршується. Там твердиться, що кардинал Бозаніч  «надає підтримку неймовірно шовіністичній вимозі про заборону кириличних написів у Вуковарі». Не входячи в питання прав римо-католиків у Сербії, але щиро запитуємо, чи дійсно кардинал Бозаніч це сказав?

 

… Можна зробити висновок, що пан Патріарх ані не чув, ані не читав того, що кардинал сказав у Вуковарі… Нам дійсно шкода, що пан Патріарх не присвятив увагу тому, що насправді було сказано, але приписав кардиналу те, що ані з висловленої проповіді, ані з її текстуальної форми неможливо витягнути, не увійшовши в простір неправди», – йдеться в офіційній заяві Загребської Архиєпархії.