Загребський кардинал гостро розкритикував ЗМІ та владу Хорватії
  • Нед, 08/09/2013 - 16:40

8 вересня відбулася 282 щорічна проща вірних хорватської столиці Загребу до національного санктуарію Пречистої Діви Марії у Марії Бистриці. Святій Месі передували нічні молитовні чування молоді на горі Кальварія на території санктуарію, на якій розміщені стації Хресної Дороги, за мир у Сирії, на Близькому Сході й у всьому світі.

Божественну Літургію очолили єпископи Загребської Архиєпархії: Високопреосвященний митрополит і Архиєпископ Загребський кардинал Йосип Бозаніч, загребські єпископи-помічники Преосвященні Владики Валентін Позаіч, Іван Шашко, Мійо Ґорскі. Участь у Літургії взяли чисельні священики, монахи, монахині та миряни.

У процесії паломників взяв участь також і загребський мер Мілан Бандіч, працівники мерії Загребу, члени міського парламенту. Згідно зі старим звичаєм, загребський мер подарував санктуарію двометрову воскову свічку.

У свої проповіді Загребський кардинал гостро розкритикував поведінку хорватських ЗМІ, які останнім часом стараються сфальсифікувати християнське віровчення на користь поширення ґендерної ідеології, та звернув увагу вірних, що їхнім завданням є також і боротьба проти цих фальсифікацій: «Нашою відповідальністю є також і те, щоб не миритися з незнанням стосовно нашої віри, свідками якого ми стаємо впродовж останніх днів. Особливо це зауважуємо в ЗМІ. Сьогодні там спостерігаємо навмисне викривлення, неправду, спроби пристосувати християнське віровчення до деяких сучасних трендів. Особливо насторожує, що в ЗМІ, які компетентні в питаннях християнства і Церкви, пропагуються люди, які не тільки не показують повагу до християнської віри, але навпаки поширюють незнання, поверхневість і зарозумілість. Ми свідомі того, скільки зла така поведінка ЗМІ наносить, і це стосується не тільки релігійних тем. В атмосфері диктатури релятивізму власне ЗМІ використовуються для того, щоб створити враження безглуздості та безвиходу».

Загребський правлячий Архиєрей також висловив подив позицією хорватських молодих католиків, які оперлися спробам ґендерного лобі провести в Хорватії антикатолицьку культурну революцію: «Коли минулого року, власне з нагоди паломництва вірних Загребу, я говорив про тихий початок культурної революції, яку пробуються здійснити в Хорватії, я передбачав події, які сталися минулого і цього року – різні випробування через які ми, з Божою поміччю, перейшли. Ці випробування не завершилися, але християнин знає, що якщо Христа коронували терням, то і його не будуть посипати трояндами. У цих випробуваннях ми бачили прекрасні свідчення вірних, а особливо молодих католиків, які зі своєї віри, свого знання її змісту, хоробро відповіли на виклики неправди і непошанування цінностей хорватського народу».

На думку кардинала, теперішня хорватська влада з одного боку говорить, що потрібно відкинути минуле, але в той же час приховує злочини комуністичного режиму, возвеличує як тих, хто наказував ці злочини, так і тих, хто їх вершив. Кардинал Бозаніч також зазначив, що люди при владі, прикриваючись «європейськими цінностями», насправді поводяться, як вороги тих цінностей і пропагують речі, які не тільки цим цінностям ворожі, але й ворожі самій людині.

У своїй проповіді кардинал Бозаніч також звернув увагу на недавні заколоти проти теперішньої влади, які минулого тижня сколихнули Хорватію, звинувативши хорватських політиків при владі, що саме вони зневілювавши цінності й символи хорватської свободи і самостійності, спровокували ці заколоти, відкривши рани, завдані Війною за Незалежність. Кардинал також виразив переконання, що влада зумисне розпалює громадянське протистояння в країни, щоб приховати свої невдачі в політиці та економіці.

«Тисячі молоді зібралося вчора тут на Кальварії, відповідаючи на заклик Папи Франциска, щоб прийняти участь у молитовних чуваннях за мир у Сирії, на Близькому Сході й у всьому світі. Відчуваючи глибоке людське і християнське співчуття з усіма, хто потерпає від війни, переслідувань і неправди, ми особливо глибоко переживаємо терпіння християн Близького Сходу, бо рани, завданні війною нашій Батьківщині, усе ще є свіжими і болючими. Тому нехай і ця Літургія буде голосінням до Бога за мир на Близькому Сході й в усьому світі. Молімося також за Боже благословення для наших родин, особливо дітей та молоді, за благословення для нашого Загребу і нашої хорватської Батьківщини», - закликав кардинал наприкінці проповіді усіх присутніх.

В кінці Божественної Літургії Високопреосвященний митрополит і Архиєпископ Загребський кардинал Йосип Бозаніч віддав Пречистій Діві Марії в опіку усіх школярів та студентів Хорватії.

За матеріалами хорватських ЗМІ