Загублене біблійне місто знайшли під військовою базою в Ізраїлі
  • Чтв, 05/10/2017 - 09:55

Археологи знайшли на території тренувальної бази ізраїльських військ сліди міста епохи Першого Храму, яке вважалося назавжди втраченим після землетрусу, повідомляє агентство Jewish Press.

Розкопки проводилися поруч з містом Бейт-Ель в Самарії. Вчені з'ясували, що спочатку жителями поселення були всього кілька десятків людей. У період перського панування в Палестині і епоху Хасмонеїв (II-I століття до Р.Х.) населений пункт розрісся до міста.

"Це дивовижне відкриття! Ми знайшли ключі від дверей житлових будинків, інструменти, які використовувалися євреями, і будови, що відносяться до того періоду (Першого Храму)", - ділиться Євген Ахаронович, археолог адміністрації Бейт-Еля.

Вчені з'ясували, що в період панування римлян місто довгий час залишалося занедбаним. Однак уже в візантійський період воно стало заселятися християнськими монахами, які побудували тут монастир. Археологи розкопали церкву, монашу трапезну і лазню, яка дуже добре збереглася.

"Візантійське поселення продовжувало існувати аж до вторгнення мусульман в VII столітті, коли воно було зруйновано, а християнські жителі вигнані. Їх місце зайняли мусульмани. Знахідки, що відносяться до того періоду, включають склади з великою кількістю бочок, які використовувалися для торгівлі оливковою олією", - розповідає Ахаронович.

За його словами, місто буквально пішло під землю в результаті землетрусу 748 року і з того часу вважалося назавжди втраченим.