«Захід має чого навчитися від греко-католиків України», – глава єпископату Канади
  • Суб, 24/08/2013 - 00:01

Глава Конференції католицьких єпископів Канади звернувся до єпископів УГКЦ під час Синоду, що проходив 11-18 серпня у Києві, зазначаючи, що Захід має чого навчитися від їх свідчення.

Архиєпископ Едмонтона Річард Сміт говорив про відносини між католицькими єпископами Канади латинського і східного обрядів, про візит Блаженнішого Святослава до Канади у 2012 році, під час якого він виступив перед пленарною асамблеєю Єпископської конференції Канади.

«Серед багатьох дарів, які ми отримуємо від вас, – говорив Архиєпископ Сміт до братів-єпископів, – я хотів би особливо виділити ваше свідчення вірності та гнучкості. Відвідуючи цю країну і пізнаючи її історію, я не перестаю дивуватись наскільки гнучкою є Українська Греко-Католицька Церква перед обличчям великих переслідувань та терпінь».

«Із вашого героїчного прикладу ми, на Заході, можемо почерпнути багато наснаги і натхнення, – додав канадійський єрарх.– Секуляризація продовжує невпинно формувати середовище, нетерпиме до Євангелія, а ви нагадуєте нам про красу вірності та її силу перемінювати.  Таким чином ви заохочуєте нас бути непохитними, незважаючи на можливі наслідки, і впевненими, що Бог в таємничий спосіб діє через вірних, щоб усе вивести на добро».

Архиєпископ Сміт зазначив також, що «центральне місце, яке українська традиція надає Божественній Літургії» дає змогу вірним цього обряду збагнути «красу істини» і долучитись до неї.

«Бог, Котрий є Істиною, зустрічає нас в Літургії, де вводить нас у таїнство Своєї любові і дає нам змогу вже розділяти Його Триєдине життя. Зустріч із цією таємницею в Літургії породжує вірність божественній любові, а також спонукає нас до такої ж любові по відношенню до наших братів і сестер, навіть у тих випадках, коли наша присутність чи послання є небажаними», – сказав він.

Архиєпископ Едмонтона також зазначив, що Божественна Літургія у візантійській традиції робить наголос на милосерді, що є «необхідним супутником Істини».

«Тут ми також бачимо урок, важливий для наших часів», – сказав він. «Сьогоднішній світ є суворий і невблаганний щодо людської крихкості, і, на жаль, таке ставлення є характерним для багатьох католиків по відношенню один до одного. Однак Бог багатий милосердям (Еф. 2,4), і ніхто не може встоятися без Божого прощення (Пс. 130,3). Із частого взивання про помилування у Божественній Літургії ми вчимося основ справжньої людської солідарності: оскільки усі потребують ніжного Божого співчуття, ми маємо бути милосердними одні до одних».

За матеріалами zenit.org