Захист життя та заклик до миру – головні теми пленарної зустрічі Єпископської Конференції Болівії
  • Чтв, 18/04/2013 - 22:17

Захист життя та заклик до примирення в країні були серед головних тем 95-ї Генеральної асамблеї Болівійської Єпископської Конференції, яка на початку тижня відбулася в місті Кочабамба.

В підсумковому документі ієрархи стверджують, що перед обличчям «егоїзму, насильства та поділів», якими позначене теперішнє життя суспільства, слід наново наголосити на «безмірній цінності людського життя, від зачаття до природної смерті, життя, яке є Божим даром, і ніхто не має права на нього посягати». Тому Болівійська Церква виступає проти «законів з двозначними формулюваннями про життя, молодь, подружжя та сім’ю», вимагаючи законодавства, яке посилюватиме боротьбу проти насильства, «яке, перш усього, завдає шкоди жінкам та дітям».

Єпископи звертають увагу на те, що «абсолютно необхідно сприяти зміні ментальності» в суспільстві, настільки позначеному наставленням вищості чоловіків над жінками та толеруванням алкоголізму, що це несе загрозу системі соціального забезпечення, заторкуючи сім’ї, освітню сферу та все суспільство.

Болівійський єпископат також вказує на катастрофічну ситуацію в пенітенціарній сфері країни, де з огляду на переповненість тюрем, в'язні утримуються в нелюдських умовах. У цій ситуації ієрархи пропонують застосувати інститут помилування та амністії, як також розпочати невідкладні заходи для покращення умов утримання в тюрмах, які замість того, щоб бути «закладами перевиховання», так насправді є «школою насильства». Крім того, «в дусі миру», фундаментальним завданням є «подолати зловживання юстицією з огляду на політичні чи економічні інтереси».

З огляду на різні протистояння, як на загальнонаціональному, так і на родинному рівнях, болівійські ієрархи закликають до шукання розв’язок ненасильницького характеру, покладаючи довір’я «на силу діалогу, прощення та примирення».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va