Захоплення ідеями нью-ейджу ставить монахинь поза Церквою і здоровою християнською вірою, - кардинал Мюллер
  • Втр, 06/05/2014 - 11:28

Загострюється ставлення Святого Престолу щодо ліберальної і мажоритарної течії американських монахинь, керівники яких входять до Конференції настоятельок жіночих монаших чинів. Кардинал Герхард Мюллер звинувачує їх у провокаційній поведінці щодо Святого Престолу, а також прихильності до гностичних течій, які суперечать Одкровенню і ставлять монахинь поза Церквою і християнською вірою.

Два роки тому Святий Престіл запровадив доктринальні реформи серед американських монахинь. Рік тому їх підтримав Папа Франциск. Минулого тижня Ватикан відвідали представники монахинь. Префект Конгрегації Доктрини Віри подякував за перші кроки реформи, а саме перегляд статутів, в яких монахині більш відкрито концентруються на Ісусі Христі та базуються на вченні Церкви про богопосвячене життя. Кардинал Мюллер різко висловив стурбованість у зв'язку з подіями в американських згромадженнях.

По-перше, він згадав про надання їхньою конференцією щорічної премії американському богослову Елізабет Джонсон, чиї погляди розкритикував єпископат США, тому що вони містять серйозні доктринальні помилки. Кардинал Мюллер наголосив, що цього рішення не можна розуміти інакше, як провокацію щодо Святого Престолу та єпископату. Він також згадав, що відповідно до реформи Ватикану, такі рішення повинні обговорювати з папським делегатом.

По-друге, префект Конгрегації Доктрини Віри висловив серйозну стурбованість зростанням зацікавлення у монахинь до теорії свідомої еволюції. Її поширювачку, мислителку нью-ейдж Барбару Маркс Хаббард, сестри приймали два роки тому на своїй конференції. З того часу вона не припинила розгляди своєї теорії, а деякі згромадження відкрито піддалися її впливу. Кардинал Мюллер наголосив, що основні тези свідомої еволюції суперечать Одкровенню і неминуче провадять до серйозних помилок щодо таких фундаментальних питань, як всемогутність Бога, втілення Христа, реальність первородного гріха, потреба порятунку і остаточного характеру рятівної дії Христа у Великодній Таємниці. Префект Конгрегації Доктрини Віри відзначив, що теорія свідомої еволюції насправді не є чимось новим. Вона заснована на аналогічних припущеннях, що й гностична традиції.

Кардинал Мюллер сказав, що в такій ситуації занепокоєння Святого Престолу є ще більшим, ніж два роки тому, коли запровадили реформи. Некритичне прийняття бачення Бога, всесвіту і людини, які суперечать Одкровенню, ставить монахинь поза Церквою і здоровою християнською вірою.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va