Закарпатські священнослужителі закликають УПЦ вийти з-під опіки Московського патріархату
  • Срд, 18/06/2014 - 12:03

Настоятель храмів святого архідиякона Стефана та преподобного Агапіта Печерського, протоієрей Степан Біляк закликав УПЦ відокремитися від Московського патріархату.

Про це він повідомив на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі. Священнослужитель вважає, що нинішні події чітко вказують: настав час, щоб українська православна церква вийшла з-під опіки Московського патріархату та об’єдналася.

«Сьогодні склалася така ситуація, що необхідно вести розмову, як нам жити далі, як бути, – каже протоієрей Степан Біляк. – Йде дійсно війна, яку розпочала Російська імперія і Путін, на теренах України гинуть люди. Як ми маємо ставитися до Московського патріархату, дивлячись на те, як гинуть у неоголошеній Росією війні українці? Митрополит Володимир звертався і до патріарха Кирила, і до Путіна, щоб припинити цю війну, але нічого не виходить, наступ практично продовжується щоденно,  російські війська продовжують наближатися до кордону України. Невідомо, як це далеко зайде. На мою думку, патріарх Кирил міг вплинути на Путіна, поставити питання більш різко, аж до оголошення анафеми, адже проливається кров людей, і таким чином примусити Путіна відмовитися від своїх загарбницьких намірів».

За словами Степана Біляка, цього не зроблено. «Я не бачу бажання Патріарха Московського і всієї Русі захистити своє стадо від гибелі та розлуки. Якщо ми між собою, брати по вірі, не маємо злагоди, то наші молитви Господь не чує, ми молимося, але молимося дарма. Відокремлення церкви від держави відбулося за рішенням комуністичного диявола і це привело до втрати духовності суспільством. Церква повинна бути душею держави, а ми з вами маємо в державі не українську а московську душу. Нам потрібно відновити свою українську душу, яку ми мали після хрещення Київської Русі і мати свою помісну церкву. Необхідно дійсно повернути державі церкву, а церкві державу. З цього приводу я маю намір звернутися до Президента України Петра Порошенка. Адже держава повинна мати таку будову, яку має людина, створена Богом, тобто мати і душу і тіло. Лікувати суспільство треба так, як і людину, не тільки тіло, а й душу», – каже священнослужитель.

«Українська православна церква всіляко підтримує боротьбу проти терористів, сепаратистів. Мукачівська єпархія закупила минулого місяця продуктів на 40 тис. грн  і відправила на фронт нашим захисникам Вітчизни, а цього місяця уже зібрано 55 тис. грн на закупівлю для них бронежилетів. Миряни наших храмів Духовно-медичного центру хоч і малочисельні, зібрали 3 тис. грн  і закупили облігації, які випущені на допомогу війську, – каже Степан Томович. – Ситуація дуже складна і ми повинні дійсно задуматися, чи не цей то час «Ч», в якому ми повинні вирішити подальше існування УПЦ? Чи будемо і надалі під московським патріархатом, адже маємо всі підстави для відокремлення і створення своєї Української Помісної Православної Церкви».