Закінчився душпастирський візит Глави УГКЦ до Польщі
  • Чтв, 11/06/2015 - 15:25

Як раніше повідомлялося, 8-9 червня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав Польщу з душпастирським візитом.

Першого дня візиту Глава Церкви, на запрошення о. Арнольда Храпковського, генерала Ордену паулінів, та о. Мар’яна Валігури, настоятеля паломницького місця «Ясна гора», взяв участь у спільній молитві за Боже милосердя для України. Як відомо, Єпископська Конференція Польщі з першої неділі Великого посту щоденно молиться до Чудотворної ікони Божої Матері про припинення військових дій на Донбасі.

9 червня Блаженніший Святослав зустрівся з Архиєпископом Казимиром Ничем, Митрополитом Варшавським РКЦ. У розмові, що торкалася справ душпастирської опіки численних емігрантів з України, які опинилися у столиці Польщі, брав участь і владика Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько­-Варшавський УГКЦ. Цього дня Блаженніший Святослав зустрівся і з редакторами Католицької інформаційної агенції Марціном Пшецішевським та Кшиштофом Томасіком. А також колишнім Міністром закордонних справ Польщі Адамом Ротфельдом, який запропонував створити в Перемишлянах,  поблизу Львова, Міжнародній центр діалогу та зустрічей українсько­польської молоді ім. блаженного Омеляна Ковча.

Перед щорічними зборами Капітули польсько­-українського примирення відбулася зустріч із Послом України в Польщі Андрієм Дещицею та радниками посольства. У ході розмови учасники дійшли висновку, що необхідно обмінюватися інформацією та координувати дії між дипломатичними й церковними структурами за кордоном.

Після зустрічі в посольстві Глави УГКЦ взяв участь у прес-­брифінгу за участю польських і закордонних журналістів, яких цікавила позиція УГКЦ щодо несправедливої агресії Росії. Того самого дня у варшавських Лазенках Королівських Предстоятель Церкви взяв участь у церемонії вручення нагород Капітули польсько-­українського примирення. Цьогорічним лауреатам роздано статуетки. Серед нагороджених був львівський історик Леонід Зашкільняк та посол Європейського Парламенту Павел Коваль, а також колектив українського інтернет-телебачення Hromadske.TV  і редакція польського радіо Wнет. У заході брав участь Станіслав Будзік, Митрополит Люблінський РКЦ, Богдан Борусевіч, маршалок Сенату Польщі, Яцек Козловскі, воєвода Мазовєцький, та відомі діячі культури, суспільно­-політичні активісти, політики, науковці та студенти.

Потім Блаженніший Святослав провів нараду з Президією Єпископської Конференції Польщі за участю Станіслава Гондецького, Архиєпископа Познанського РКЦ,  й Марека Єндрашевського, Архиєпископа Лодзького РКЦ, та єпископів Артура Мізінського, Секретаря Конференції Єпископату Польщі, і Мар’яна Роєка, єпископа Замойсько-Любачівської дієцезії. У зустрічі брали участь також Мєчислав Мокшицький, Архиєпископ Львівський РКЦ,  Іван (Мартиняк), Архиєпископ Перемишльсько-­Варшавський УГКЦ,  і Василь (Тучапець), екзарх Харківський УГКЦ. За результатами зустрічі представники Католицької Церкви Польщі й України видали спільний Комунікат, в якому закликають до співпраці, взаємоповаги, розуміння і підтримки між українським та польським народами.

Під час візиту до Польщі Блаженніший Святослав звернув увагу на важливість спільного Пастирського послання про прощення та примирення від червня 2005 р. і підтвердив готовність УГКЦ до діалогу й співпраці з польським єпископатом.